(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 11:15): Ολα δείχνουν ότι ετοιμάζεται «mega deal» μεταξύ Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν για την «ΑΟΖ του Αιγαίου» με την Ελλάδα να σύρεται αναγκαστικά δε διαπραγματεύσεις λόγω στρατιωτικής και οικονομικής αδυναμίας και με τις ΗΠΑ να «δίνουν τον ρυθμό».

Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π.Ρήγα, ο οποίος ευχήθηκε «να τα βρουν η Ελλάδα με την σύμμαχο Τουρκία για την ΑΟΖ του Αιγαίου», εννοώντας την ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης, σήμερα πετάχθηκε και ο έτερος «λαγός», του Ρ.Τ.Ερντογάν αυτή την φορά, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς και  σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο με τον Π.Ρήγα, λέγοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι και πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας για να διασφαλίσουμε ο ένας την ευημερία του άλλου»!

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι. Είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, είναι προς όφελος και των δύο χωρών να διασφαλίσουμε την ευημερία του άλλου. Μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ ο ένας τον άλλον».

Ας θυμηθούμε τι δήλωσε και ο Π.Ρήγας για το θέμα που ξεσήκωσε σάλο στην Ελλάδα και έγινε αφορμή για κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Και εν συνεχεία παραδέχεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ, κάτι που για πρώτη φορά δημοσιοποιείται και βέβαια πρόκειται για αποθέωση της προσωπικής διπλωματίας του Α.Τσίπρα που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει στην Ελλάδα την Μακεδονία και την Βόρειο Ηπειρο.

Να σημειώσουμε ότι η Αθήνα πρόσφατα χαρακτήρισε «ελληνική υφαλοκρηπίδα» (έννοια πολύ ισχυρότερη από της ΑΟΖ) την περιοχή της αντιπαράθεσης ελληνικών και πολεμικών πλοίων εκατοντάδες μίλια νοτιοανατολικά της Μεγίστης.

Αρα το ξεπούλημα δεν αφορά την ΑΟΖ, η οποία ούτε καν έχει οριοθετηθεί, πόσο μάλλον ανακηρυχθεί, αλλά την υφαλοκρηπίδα, μια διαπραγμάτευση που ξεκινά το 1975, αλλά διακόπτεται από τον Κ.Καραμανλή και ξεκινά πάλι το 2000 από τον Κ.Σημίτη.

Το χρονοδιάγραμμα της εκχώρησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ το δίνει ο Ε.Μπαγίς με μεγάλη ακρίβεια:

«Θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω του διαλόγου και της ειλικρινούς επικοινωνίας. Γι’ αυτό κι εγώ δίνω τόση έμφαση σ’ αυτές τις υψηλού επιπέδου διμερείς συναντήσεις. Και η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν (στην Ελλάδα), τον Δεκέμβριο του 2017, ήταν ιστορική.

Τώρα, περιμένουμε μια ημερομηνία από τους φίλους μας στην ελληνική κυβέρνηση να μας καλέσουν να διοργανώσουμε την πέμπτη υψηλόβαθμη σύνοδο οικονομικής συνεργασίας, που θα είναι πολύ σημαντική επειδή και οι δύο χώρες πρέπει να στηρίξουν η μία την άλλη και έχουμε οικονομικά ζητήματα που μπορούν να παράσχουν, αμοιβαία, μεγάλη βοήθεια» σημειώνει ο κ. Μπαγίς, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει στις εργασίες του Thessaloniki Summit.

Πότε όλα αυτά; Στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Τουρκία. Ολα ξεκίνησαν για το (νέο) ελληνικό ακρωτηριασμό…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ