Τουρκικό μανιφέστο για την Α.Μεσόγειο “ξεδιπλώθηκε” πριν λίγο από τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες και ότι μπορεί να επέμβουμε άμεσα ανά πάσα στιγμή» τονίζει ο Μ.Γιλντιρίμ.

Εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις έκανε πριν λίγο σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για τη 40χρονη περιπέτεια του ερευνητικού «Koca Piri Reis», ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ισχυριζόμενος ότι «Ελλάδα και ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, εμμέσως πλην σαφώς, να “συνέλθουν” .

Τόνισε ότι τα ενδιαφέροντα της «ΤΔΒΚ» στην ανατολική Μεσόγειο είναι και ενδιαφέροντα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε:

«Οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.

Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες».

Συνεχίζοντας είπε:

«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες.

Στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση”.

“Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς”.

Αρα η εκμετάλλευση η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα , μια κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου με τον Νότο.

Αυτό είναι ένα σημείο καμπής».

Ανέφερε περαιτέρω ότι τότε που ήρθε το Πίρι Ρέις στην Τουρκία ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής στο ναυπηγείο.

“Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας”, είπε.

Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας”.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως όταν το Πίρι Ρέις κατέβηκε στη θάλασσα “οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους”.

Πρόσθεσε ότι η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο τερματίστηκε με την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ