Η Τουρκία μεθοδικά επιχειρεί να αποκόψει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως να ακυρώσει τον ρόλο του που είναι να εγγυάται την εγγυάται την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει η Άγκυρα μέσω NAVTEX που εξέδωσε για στρατιωτικές ασκήσεις σε περίπου ένα μήνα.

Οι περιοχές που δεσμεύονται βρίσκονται μεν σε διεθνή ύδατα, αποτελούν όμως προβολή των τουρκικών απόψεων για την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και τη σχεδόν ανύπαρκτη επήρεια που η Άγκυρα παραχωρεί στο Καστελλόριζο.

Συγκεκριμένα με πέντε NAVTEX (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 και 1157/18) η Άγκυρα δεσμεύει ισάριθμες περιοχές οι οποίες ξεκινούν από το ύψος της Φετίγιε, φθάνουν στα νότια ως το ύψος της Κάσου και από εκεί ανατολικά μέχρι μια νοητή γραμμή που φθάνει νότια της Αττάλειας. Τύποις οι NAVTEX της Άγκυρας είναι νόμιμες καθώς δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές σε διεθνή ύδατα.

Επί της ουσίας αποτελούν προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς αποκόπτουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο) από τα Δωδεκάνησα και διακόπτουν αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ανατολικό άκρο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Αυτά συμβαίνουν όσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ενεργειακό παιχνίδι περί την Κύπρο. Χθες, έγινε γνωστό ότι η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-ENI κατέθεσε αίτηση για έρευνες και γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο 7 βρίσκεται ανάμεσα στο 6 -στο οποίο κάνει ήδη γεωτρήσεις η ίδια κοινοπραξία- και στο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ENI.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Λευκωσίας για προσεκτική «θωράκιση» των δικαιωμάτων της στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ της.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ