Με την ελληνοτουρκική διένεξη και μια πιθανή σύγκρουση εντός του 2019 ασχολούνται εκτενώς όλα τα γερμανόφωνα ΜΜΕ δηλαδή γερμανικά και αυστριακά δημιουργώντας όμως ένα κλίμα ύπαρξης «αμφισβητούμενων νησιών με ασαφές καθεστώς ιδιοκτησίας στο Αιγαίο».

Με έναν «σιωπηλό» τρόπο επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι η Τουρκία έχει «λόγους» για να διεκδικεί στο Αιγαίο ελληνικά νησιά αφού «Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και κατά συνέπεια, σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν ορισμένες βραχονησίδες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα»!

Συνεπώς δεν θεωρούν την Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επαρκείς για την ιδιοκτησία νησιών και νησίδων που βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία

Η αυστριακή Kronen αναφέρεται στην αυξανόμενη τάση της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών και συνεχίζει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να είναι επίσημα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια συνεχώς διενέξεις. Οι εχθρικές πράξεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα συσσωρεύτηκαν το 1974 με την κρίση στην Κύπρο, όταν μετά από τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα του νησιού παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.»

«Αυτήν την εποχή υπάρχουν πολλές διενέξεις στο Αιγαίο» συνεχίζει ο αρθογράφος. «Πολλά μικρά και συχνά ακατοίκητα νησιά καθιστούν ασαφή τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα περασμένα χρόνια συχνά καταγράφηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως και σε μαχητικά αεροσκάφη. Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και κατά συνέπεια, σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν ορισμένες βραχονησίδες, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».  

Οι απόψεις αυτές είναι οι ίδιες τις οποίες ασπάζεται το γερμανικό και το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας και αναγκαστικής έναρξης διαπραγματεύσεων για το καθεστώς πολλών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο θα πάρουν το μέρος της Άγκυρας ως προς την απαίτησή της ότι μέρος από αυτά της ανήκουν, για να «τελειώνουν» τα ελληνοτουρκικά… μια και καλή 

Και οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν άμεσα τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου και να προχωρήσει η κατασκευή του East Med.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν «λυθεί» όπως-όπως όλα τα προβλήματα που εντέχνως δημιουργεί η Άγκυρα επί δεκαετίες. Ειδικά τώρα που η Ελλάδα αποδυναμώθηκε από τόσα χρόνια μνημονίων.

Aρκεί να πούμε πως οι Τούρκοι διεκδικούν 156 ελληνικά νησιά και νησίδες.

Οι τελευταίες ελληνοτουρκικές εντάσεις όχι μόνο καταγράφονται στον γερμανόφωνο τύπο με δημοσιεύματα στις διαδικτυακές γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες, αλλά σε αυτά εκφράζεται έκδηλη ανησυχία για το ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο.

«Η διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα και τις εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο ανάμεσα στις δύο χώρες απειλείται να κλιμακωθεί» επισημαίνει η Westdeutsche Zeitung.

«Τουρκικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, καταρχήν λεκτικά» περιγράφει την κατάσταση.

Νατοϊκοί σύμμαχοι μεν, αλλά…. συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στις προειδοποιήσεις του αρχηγού του  ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και σε αυτές που έκανε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά το περιστατικό με την παραβίαση του εναέριου χώρου του Καστελόριζου από τουρκικά μαχητικά λίγο μετά την αποχώρησή του από το νησί.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ