Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την στάση της Ρωσίας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που κορυφώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων με την πτήση τουρκικών μαχητικών επάνω από ελληνικό έδαφος στο σύμπλεγμα της Μεγίστης με την Ρω και την Στρογγύλη να δέχονται για πρώτη φορά μετά το 2013 την επίσκεψη των τουρκικών μαχητικών.

Η Μόσχα, αντίθετα με άλλες φορές, που είχε σπεύσει μέσω διαρροών να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων αυτή την φορά εσιώπησε και πλέον είναι σαφές ότι και η Ρωσία, μετά τις ΗΠΑ «επενδύουν» στη Τουρκια του Ρ.Τ.Ερντογάν εγκαταλείποντας την αδύναμη Ελλάδα του Α.Τσίπρα.

Ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο pronews.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Εχουμε κάνει πολλά για να διατηρήσουμε μια ισορροπία στις σχέσεις μας με την Μόσχα, αλλά φαίνεται ότι πλέον πια δεν μας υπολογίζουν. Το παιχνίδι που παίζουν είναι πλέον απόλυτα ετεροβαρές».

Η ίδια πηγή εμφανιζόταν εξαιρετικά προβληματισμένη και από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία: «Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο η Συρία και το βόρειο Ιράκ δεν θα αποτελούν το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας και αυτή θα στραφεί προς τα δυτικά». 

Είναι γεγονός ότι ενώ η Μόσχα αντιδρώντας με διαρροές του ρωσικού ΥΠΕΞ στην επιδρομή των Ισραηλινών στη Συρία μίλησε για «ασέβεια» των εορτών των Χριστουγέννων (βέβαια οι Ισραηλινοί είναι… Εβραίοι και οι Σύροι, κατά βάση, μουσουλμάνοι), εν τούτοις η αντίδραση στην τουρκική επιθετικότητα κατά των ομόδοξων Ελλήνων, είναι «μηδενική», πλέον.

Γιατί; Οι αιτίες είναι πολλές και σχεδόν όλες έχουν «πηγή» την ελληνική ασταθή θέση: Ξεκινώντας από την διάρρηξη της στρατηγικής συμμαχίας από τον Γ.Α.Παπανδρέου τα έτη 2009-2011, την ματαίωση της-υπογεγραμμένης με διακρατική σύμβαση-προμήθειας των TOMA BMP-3, την άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να πουλήσει στους πλειοδότες Ρώσους τις ΔΕΠ-ΔΕΣΦΑ, την υλοποίηση του «εχθρικού» αγωγού ΤΑΡ και την εγκατάλειψη του South Stream, το «πούλημα» του Α.Τσίπρα το 2015 και οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι του 2018, κλπ., κλπ..

Η ουσία είναι ότι λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι το 2024, θα κρίνουν τα πάντα, όπως κρίθηκαν τα πάντα-δυστυχώς σε βάρος τη Ελλάδας-στην υπόθεση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, την πενταετία 2010-2015) ένας παραδοσιακά φιλικός προς την Ελλάδα «παίκτης», τουλάχιστον την τελευταία 25ετία, δείχνει ότι θα κρατήσει ευμενή-προς τη Τουρκία-ουδετερότητα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Αγκυρα «οργιάζει» σε Συρία και Αιγαίο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξιδεύουν το προσεχές σαββατοκύριακο στη Ρωσία προκειμένου «να μοιράσουν» την Συρία.

Μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Ρωσία θα ταξιδέψει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία εν πολλοίς, αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο του «σουλτάνου», θα αφιχθεί στη Μόσχα το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ.

Αμφιβάλει κανείς ότι στο μενού θα είναι και η… Ελλάδα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ