Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» για το γιαούρτι και τον μπακλαβά – Η ανάρτηση που άναψε φωτιές (φώτο)
Διαδικτυακό «πόλεμο» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων χρηστών του Twitter, προκάλεσε η εθνικότητα του λεγόμενου «ελληνικού γιαουρτιού», που προχώρησε και σε άλλα είδη διατροφής, όπως ο μπακλαβάς.
Όλα ξεκίνησαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, από τον δημοφιλή λογαριασμό «UberFacts» στο Twitter, όπου γράφτηκε πως «Το «ελληνικό γιαούρτι» είναι στην πραγματικότητα τουρκικό».
Πιθανότατα, όπως σημειώνει το sputniknews, το μήνυμα είχε να κάνει με την επωνυμία που πωλείται συγκεκριμένο είδος γιαουρτιού στις ΗΠΑ το οποίο και φέρει τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι».
Χρήστες, κατά τα φαινόμενα, τουρκικής καταγωγής, έσπευσαν να υπερθεματίσουν.
«Ακόμη και η λέξη «γιαούρτι» είναι τουρκική λέξη που χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 χρόνια. Δεν γίνεται ξαφνικά «ελληνική» μόνο και μόνο επειδή βάζετε (τη λέξη) «ελληνικό» σ” αυτό», έγραψε ένας χρήστης.
Έλληνας χρήστης του κοινωνικού δικτύου ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία «διαφορετικά δεν ισχύει». «Ποια είναι η πηγή σου;» ρωτά. «Το γεγονός» σπεύδει να απαντήσει έτερος χρήστης. «Φυσικά. Ποιο γεγονός» ζητά να μάθει και πάλι ο Έλληνας χρήστης.
«Το ίδιο γεγονός που έχουν κοινό η ράκη (εσείς το λέτε ούζο), ο μπακλαβάς και το γιαούρτι. Όλα αυτά είναι τουρκικά ακόμη κι αν νωρίτερα προέρχονταν από άλλους, όμως σίγουρα (δεν είναι) ελληνικής προέλευσης», του απαντά.
«Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένας όρος του μάρκετινγκ ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, προέρχεται από την Αμερική. Δεν είναι θέμα προέλευσης, αλλά μάρκετινγκ του συγκεκριμένου τύπου. Ως τέτοιο. μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει κάτι σαν το «ελληνικό γιαούρτι». Αλλά το να κάνετε το επιπλέον βήμα και να λέτε ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι τουρκικό είναι παράλογο», απάντησε ο Έλληνας χρήστης.