Το τέχνασμα της Αγκυρας στο Αιγαίο που επιτρέπει στη τουρκική Αεροπορία να «αλωνίζει» ανενόχλητη
Παραμονές Χριστουγέννων και αρχές του νέου χρόνου το κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Αη Στράτη και Σκύρου βρέθηκε μπλοκαρισμένο με δύο ασκήσεις της Τουρκίας, οι οποίες όμως έχουν ειδικά και άκρως επικίνδυνα χαρακτηριστικά.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα εγκαινιάζει τη νέα τακτική της με στόχο την αποδοχή από την Αθήνα της ταύτιση των εννοιών και διαδικασιών στρατιωτικής άσκησης και στρατιωτικής εκπαιδευτικής πτήσης.
Αν η Αθήνα αποδεχθεί την ταύτιση τουρκικής στρατιωτικής άσκησης με τις στρατιωτικές εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο, (κάτι που δυστυχώς ήδη έκανε), τότε ανοίγει ο δρόμος για την Άγκυρα να καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση Συνθηκών, κάθε φορά που η Αθήνα επιθυμεί να κάνει καθ όλα νόμιμες ασκήσεις της πάνω από τα νησιά του Αν Αιγαίου, με απώτερο στόχο την πλήρη «εξαφάνιση» ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αν. Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, όλα αυτά τα επικίνδυνα και περίπλοκα ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, όταν η Τουρκία με το σήμα 111124/Δεκ 2018 ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει αγγελία (ΝΟΤΑΜ) για την εκτέλεση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ σε περιοχή μεταξύ Λέσβου, Λήμνου Αη Στράτη και Σκύρου εντός του FIR Αθηνών.
Όπως φαίνεται στο χάρτη η περιοχή 1 είναι τεράστια και μπλοκάρει πολλούς αεροδιαδρόμους όπως οι G 33,G18 L618 κλπ τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία του FIR Αθηνών.
Η Τουρκία έχει σχεδιάσει την περιοχή της άσκησης για να θέσει στα άχρηστα τα 10 νμ του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου και την κατάθεση των σχεδίων πτήσης και τούτο γιατί η τουρκική περιοχή απέχει ακριβώς 6νμ από τις ακτές της Λέσβου, Αη Στράτη και Λήμνου.
Η Αθήνα, για πρώτη φορά δεν εφάρμοσε τις διαδικασίες της Σύμβασης του ICΑΟ ώστε η Τουρκία να τροποποιήσει τις συντεταγμένες του αρχικού τουρκικού αιτήματος.
Αντ αυτού η Αθήνα τροποποίησε αυθαιρέτως τις συντεταγμένες του τουρκικού αιτήματος για να είναι η περιοχή πέραν των 10νμ από τις ελληνικές ακτές και εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α3502/Δεκ 2018.
Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α7412/Δεκ 2018 δηλώνοντας παραλλήλως ότι τα τουρκικά F16 δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και ότι προέβη στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ επειδή η Αθήνα τροποποίησε αυθαίρετα τις συντεταγμένες του τουρκικού αιτήματος.
Το «σκηνικό» αυτό είναι απολύτως γνώριμο, όμως εισάγονται σε αυτό νέα πονηρά και άκρως επικίνδυνα στοιχεία, από την Τουρκία, την αθέατη πλευρά των οποίων, η Αθήνα δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει.
Η Τουρκία στο αίτημα της προς την ΥΠΑ Ελλάδας για την έκδοση ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι θα γίνει από την τουρκική Αεροπορία άσκηση εκπαιδευτικών πτήσεων χωρίς πυρά στην συγκεκριμένη περιοχή μέχρι ύψους 20.000 ποδών, αίτημα που επανέλαβε και στην παράνομη ΝΟΤΑΜ Α7412 (Turkish without firing exercise- training flights).
Η τουρκική αυτή διατύπωση είναι εξόχως επικίνδυνη για την Ελλάδα, διότι:
Σύμφωνα με τον ICAO, άσκηση και εκπαίδευση αεροπορικών δυνάμεων είναι δύο τελείως διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους στοιχεία.
Για την αεροπορική άσκηση απαιτείται οπωσδήποτε η έκδοση ΝΟΤΑΜ, και η κατάθεση σχεδίων πτήσης σύμφωνα με τον ICAO, διότι η άσκηση καταλαμβάνει πάνω από δύο ύψη και η συγκεκριμένη τουρκική άσκηση καταλαμβάνει ύψη 0-20.000.
Για την εκπαίδευση απαιτείται η κατάθεση σχεδίων πτήσης, αλλά δεν απαιτείται η έκδοση ΝΟΤΑΜ διότι δεν μπορεί να καταλαμβάνει πάνω από ένα ύψος.
Επομένως αν η εκπαίδευση απαιτήσει περισσότερα του ενός ύψη, (όπως πράττει τώρα η Τουρκία), αυτομάτως μετατρέπεται σε άσκηση και απαιτεί έκδοση ΝΟΤΑΜ.
Έτσι η τουρκική δραστηριότητα από τα 0 έως τα 20.000 πόδια είναι αποκλειστικά και μόνον άσκηση και όχι εκπαίδευση. Ωστόσο η πονηρή Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι οι τουρκικές δραστηριότητες είναι αεροπορική άσκηση και εκπαίδευση ταυτόχρονα, ταυτίζοντας τη μέρα με τη νύχτα.
Με την τακτική της εξομοίωσης ασκήσεων – εκπαιδευτικών πτήσεων, (δύο σε ένα), η Άγκυρα υπολογίζει σωστά μέχρι στιγμής ότι η απρόσεκτη Αθήνα θα αντιδράσει (όπως και το πράττει) με μία μόνον και ενιαία ΝΟΤΑΜ και για τις δύο διαφορετικές και απολύτως αντίθετες μεταξύ τους (ΑΣΚΗΣΗ- ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ) τουρκικές δραστηριότητες πάνω από τα νησιά του Αν Αιγαίου.
Με άλλα λόγια η Άγκυρα οδηγεί την Αθήνα να πέσει μαλακά στην επικίνδυνη παγίδα που της στήνει , δηλαδή να αποδεχθεί η Αθήνα ότι άσκηση και εκπαίδευση είναι το ίδιο πράγμα.
Και μπορεί για την Άγκυρα αυτή η πρόσθετη παράνομη δραστηριότητα της να προστίθεται απλώς στο ξεχειλωμένο καλάθι των διεθνών παρανομιών της ,( χωρίς καμία ουσιαστική ελληνική αντίδραση ανάσχεσης της παρανομίας αυτής), για την Ελλάδα όμως οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές.
Και τούτο διότι οι Συνθήκες απαγορεύουν στην Ελλάδα τις εκπαιδευτικές πτήσεις στα νησιά του Αν Αιγαίου ενώ δεν απαγορεύουν τις ασκήσεις , που απαιτούν έκδοση ΝΟΤΑΜ.
Αφού λοιπόν η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής – και επομένως νομιμοποιεί-τη …συγχώνευση τουρκικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών πτήσεων στο Αιγαίο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, κάθε φορά που πραγματοποιούνται ελληνικές ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου, η Τουρκία θα βρίσκει την ευκαιρία να καταγγέλλει διεθνώς την Αθήνα για παραβίαση των Συνθηκών, για παράνομες εκπαιδευτικές πτήσεις, αφού η Αθήνα έχει ήδη αποδεχθεί διεθνώς με τις ΝΟΤΑΜ της ότι άσκηση και εκπαίδευση είναι το ίδιο πράγμα…
Επομένως η Τουρκία δείχνει με όλους του τρόπους ότι όλες οι παράνομες ενέργειες της στο Αιγαίο δεν αποσκοπούν μόνο στην έμπρακτη αμφισβήτηση του εθνικού εναερίου χώρου, της ελληνικής κυριαρχίας , την κατάργηση των σχεδίων πτήσεων κλπ, αλλά και στον απώτερο στόχο της να πλέξει ένα δίχτυ ελληνικών «παρανομιών «απέναντι στις Συνθήκες, που θα διευκολύνει την Άγκυρα στον απώτερο στόχο της Αναθεώρησης, ή και κατάργησης των Συνθηκών.
Και πριν εκπνεύσει το 2018 η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει ΝΟΤΑΜ για τουρκική αεροπορική άσκηση- εκπαίδευση για τις 8 Ιανουαρίου 2019 στην περιοχή 2 του χάρτη στη Λέσβο, για να καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στα 10 ν.μ. και να μην καταθέτει σχέδια πτήσης.
Η ΥΠΑ τροποποίησε και πάλι αυθαιρέτως τις συντεταγμένες και εξέδωσε την σχετική ΝΟΤΑΜ 3590/31 Δεκ 2018 για την εκτέλεση της τουρκικής δραστηριότητας στις 8 Ιανουαρίου. Και πάλι η ΥΠΑ έπεσε στην παγίδα και δεν διαχώρισε την άσκηση από την εκπαίδευση.
Έτσι πρόσθεσε άλλο ένα στοιχείο στον τουρκικό φάκελο των ‘ελληνικών παρανομιών και παραβιάσεων της Συνθηκών» στο Αιγαίο.