Η ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκαν επισήμως, μόλις προχθές, δια του κ. Καλίν, του πιστού εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν ότι οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε προϊδεάσει μαλακά για την επίσκεψη του αυτή στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν διαύλους επικοινωνίας για το περιεχόμενο της συνάντησης του Φεβρουαρίου…

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, επισπεύδων για τη συνάντηση αυτή εμφανίζεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει καλέσει τον κ Τσίπρα «έλα να συζητήσουμε για να υπάρξει ειρήνη στο Αιγαίο που είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων».

Ο κ. Τσίπρας έγινε αποδέκτης της τουρκικής συλλογιστικής που θα διέπει την προσεχή συνάντηση τους. Κατά τον Ρ.Τ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ, «μια απόπειρα διμερούς διευθέτησης  (σς των εκκρεμών θεμάτων) μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι λαϊκά, νομικά και εθνικά ασύμφορη  και για τους δύο μας…

Η πιο συμφέρουσα λύση για να μην υπάρξουν αντιδράσεις είναι το Δικαστήριο της Χάγης για όλα τα θέματα… Θα πρέπει να συμφωνήσουμε να οριστούν επιτροπές, που θα συμφωνήσουν το περίγραμμα και το πρόγραμμα των ενεργειών μας (σς για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη) και επανειλημμένες ομιλίες του στον τουρκικό λαό .»

Έτσι, με τρόπο ευγενικό αλλά άκρως πιεστικό η Άγκυρα επαναφέρει για μια ακόμα φορά την πρόκληση- απαίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση, με τον έμμεσο αλλά υπαρκτό εκβιασμό της «διατήρησης της ειρήνης», τη διμερή συζήτηση επί όλων των θεμάτων, που στην πλειοψηφία τους έχει δημιουργήσει η Άγκυρα με την παρανοϊκά παράνομη  συμπεριφορά της στο Αιγαίο, σε βάρος των ελληνικών εθνικών και κυριαρχικών συμφερόντων.

Η συμφωνία στον κατάλογο αυτών των θεμάτων  θα αποτελέσουν το συνυποσχετικό για την από κοινού- Αθήνας και Άγκυρας- προσφυγή τους στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριστική επίλυση τους.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την επίσκεψη του τον Δεκέμβριο 2017 στην Αθήνα ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε θέσει ανοιχτά θέμα Αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης (και στις επανειλημμένες ομιλίες του προς τον τουρκικό λαό) ενώ  κατά τις διμερείς συναντήσεις του με τον Κ Τσίπρα, τον Ιούλιο 2018 στο ΝΑΤΟ και τον Σεπτέμβριο 2018 στη Νέα Υόρκη ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε επιμείνει στην εξέταση του συνόλου των ελληνοτουρκικών προβλημάτων .

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν είχε  απορρίψει, αλλά ούτε και αποδεχθεί τις τουρκικές προτάσεις, ζητώντας πάντα αναβολές  της συνάντησης  και της συζήτησης, λόγω πολιτικών προβλημάτων (έξοδος από το Μνημόνιο το καλοκαίρι, θέμα Σκοπίων το φθινόπωρο κλπ.).

Τον Οκτώβριο 2018 όμως  ο τότε ΥΠΕΞ Κοτζιάς  από την Σμύρνη είχε ξαφνικά και αυτόκλητα ανακοινώσει την επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για συζητήσεις με τον κ Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου 2018. Το Μέγαρο Μαξίμου όμως  είχε αποφύγει να τοποθετηθεί και κατ’ ουσίαν ξεγλίστρησε από την επίσκεψη λόγω και της απομάκρυνσης του πρώην ΥΠΕΞ.

Τώρα όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι του κ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε μόνος του την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Η κατ’ ανάγκην  αποδοχή της επίσκεψης αυτής, αποτελεί και την πρώτη ένδειξη αποδοχής , από ελληνικής πλευράς και  των ορίων και του περιεχομένου των συζητήσεων για την παραπομπή όλων των θεμάτων στο Δικαστήριο της Χάγης,

Αν δεν υπάρξει σύντομα αναλυτική και διευκρινιστική ανακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία για τα θέματα και το περιεχόμενων της συζήτησης του Φεβρουαρίου, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα σιωπηλώς θα έχει ανατρέψει την πάγια από το 19798 ελληνική θέση ότι το μόνο θέμα διαπραγματεύσεων για παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης είναι η υφαλοκρηπίδα.

Ελληνική θέση αυτή, την οποία μονομερώς είχε σπεύσει να ανατρέψει ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ από τις 27 Οκτωβρίου 2017, δηλώνοντας έτοιμος να τα συζητήσει όλα διμερώς με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ