Eγκρίθηκε το νέο ναυτικό στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας: «Δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο»
Eγκρίθηκε το νέο ναυτικό στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας για την περίοδο 2019-23 και αφορά το πλαίσιο και την λειτουργία της τουρκικής Ακτοφυλακής της “Μπλέ Πατρίδας” των 462 χιλιάδων τ.χλμ, όπως λένε οι Τούρκοι.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Ακτοφυλακής και -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν όρια δικαιοδοσίας, που να έχουν καθιερωθεί με συμφωνίες.
Συγκεκριμένα, στην 15η σελίδα αναφέρει πως:
“Οι επιχειρήσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής στη στεριά είναι μέσα από τα σύνορα, αλλά η περιοχή ευθύνης στη θάλασσα του Αιγαίου δεν περιορίζεται από χωρικά σύνορα.
Ειδικότερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθορισμένα -με συμφωνίες με την Ελλάδα- θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν όρια”
Πρόκειται για ένα ακόμα… λιθαράκι στον άξονα της «Μπλε Πατρίδας» που κινείται στο πλαίσιο των πάγιων αμφισβητήσεων της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου.
Ο διοικητής της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Αχμέτ Κεντίρ, στον πρόλογό του, αφού τονίζει και αυτός με τη σειρά του τη σημασία της «Μπλε Πατρίδας», επισημαίνει πως ανάμεσα στις αποστολές που αναλαμβάνει πλέον η διοίκησή του είναι και αυτή την προστασίας υποδομών στρατηγικής σημασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία έθεσε “στοπ” σε προσπάθεια “κατάληψης” της Aνατ. Μεσογείου – Ποια πλοία μπλοκάραμε
Με πρωτοσέλιδο θέμα σήμερα η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έδωσε άδεια για “κατάληψη” των πεδίων ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου από τους συμμάχους των ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει «7 πλοία με σημαίες Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας και Μάλτας, τα οποία συμφώνησαν με την Κύπρο για αναζήτηση φυσικού αερίου στα δυτικά της Κύπρου, απωθήθηκαν από τα τουρκικά πολεμικά πλοία μέσα στο 2018».
Η εφημερίδα κάνει έναν απολογισμό της δραστηριότητας το 2018 στην ανατολική Μεσόγειο και το πώς αντέδρασε η Τουρκία στις προσπάθειες ‘κατάληψης’ της Μεσογείου από την Κύπρο και τους συμμάχους της.
Η “Γενί Σαφάκ” αναφέρει με συγκεκριμένες ημερομηνία πότε έγιναν αυτές οι προσπάθειες ‘κατάληψης’ των ευρωπαϊκών πλοίων και οι απωθήσεις.
– Το ιταλικό Odin Finder, το Δεκέμβριο 2018
– Το ιταλικά Saipem 12000, το Φεβρουάριο 2018, στο οικόπεδο 3
– Το γερμανικό Maria S Merian, το Μάρτιο 2018
– Το γαλλικό Thetys II, τον Ιούνιο 2018
– Το αγγλικό Song of Whale, τον Αύγουστο 2018
– Το γαλλικό L’atalante, τον Οκτώβριο 2018
– Το σημαίας Μάλτας Nautical Geo, το Δεκέμβριο 2018
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στο Αιγαίο και ότι η Τουρκία δίνει με τον πιο σκληρό τρόπο απάντηση στις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων της Ελλάδας.
Υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στα Ίμια μετά την παραίτησή του, είχε στόχο να δημιουργήσει και πάλι de facto καταστάσεις, αλλά το τουρκικό ναυτικό αντιδρά άμεσα και προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
«Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό λειτουργεί αποτρεπτικά για να προστατεύσει κάθε χιλιόμετρο από τα 462 χιλιάδες τ.χλμ της γαλάζιας πατρίδας», όπως γράφει.
Και η εφημερίδα επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά ότι ο τουρκικός στόλος προστατεύει ισχυρά την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να παρεμποδίσει το πλοίο ‘Μπαρμπαρός’ να κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.