Στο Αιγαίο νότια και δυτικά της Μήλου πλέει το γεωτρύπανο Deepsea Metro I το οποίο αγοράστηκε προσφάτως από την Τουρκία, στο πλαίσιο των σπασμωδικών κινήσεων της Άγκυρας για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε πρώτη φάση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πλωτό γεωτρύπανο έχει ως προορισμό τα ναυπηγεία Γιάλοβα στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να του γίνει επιθεώρηση, να αλλάξει όνομα και όπως το «Πορθητής» να αποκτήσει ένα εντυπωσιακό χρωματισμό, για τον εντυπωσιασμό της τουρκικής κοινή γνώμης.

Το νέο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο  πέρασε το πρωί της Τρίτης από το Στενό Κυθήρων -Αντικυθήρων και τώρα κατευθύνεται στο κεντρικό Αιγαίο, ενώ στα Δαρδανέλια  αναμένεται να φτάσει στις 23 Φεβρουαρίου.

Το γεωτρύπανο μετά τις απαραίτητες διαδικασίες θα αναχωρήσει εν μέσω «λαμπρής τελετής» το πιθανότερο για την Κύπρο όπου και υποτίθεται ότι θα κατευθυνθεί στις περιοχές που έχει υποδείξει  το Barbaros .

Μόνο που το πολυδάπανο πρόγραμμα αγοράς ερευνητικών σκαφών MTA Oruc Reis και Barbaros καθώς και των δυο πλωτών γεωτρύπανων Fatih (πρώην Deepsea Metro II) και Deepsea Metro I καθώς και η επίσης πολυδάπανη διαδικασία γεωτρήσεων ανοικτά της Μερσίνας και της Αττάλειας, δεν έχει αποφέρει τίποτα.

Μόλις εχθές η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κατόρθωσε να βρει ούτε έναν κουβά πετρέλαιο» και το πιθανότερο είναι ότι εάν μείνει  στον Κόλπο της Αττάλειας, να μην βρει ούτε… πλαγκτόν.

Εκεί όμως ξεκινούν και τα προβλήματα, καθώς η Τουρκία θα επιχειρήσει να περάσει σε περιοχές που έχουν μεν κοιτάσματα αλλά που δεν της ανήκουν δε!

Τότε θα ξεκινήσει το γνωστό παιχνίδι των απειλών για μοίρασμα των κοιτασμάτων υπό την απειλή των όπλων, μέχρι που Κύπρος και Ελλάδα για να αποφύγουν περαιτέρω ένταση θα προχωρήσουν σε μια νέα «συμφωνία των Πρεσπών» για τα κοιτάσματα αυτή τη φορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ