Α.Τσίπρας και Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησαν σε ένα νέο “Ελσίνκι 2” όπου θα τεθούν οι βάσεις συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα “Εστία” και δυστυχώς η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζουμε, ότι το 1999, στο Ελσίνκι (Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) είχε υπογραφεί κείμενο σύμφωνα στο οποίο γινόταν λόγος  για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας! Έτσι, ωμά και αστόχαστα, η κυβέρνηση του Σημίτη, επικύρωσε για δεύτερη φορά τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η τρομακτική προπαγάνδα της εποχής εκείνης έσβηνε όλες τις αντίθετες φωνές και πανηγύριζε για την υπογραφή του κειμένου της Ένωσης από την Ελλάδα. Η τότε κυβέρνηση μιλούσε για «διπλή επιτυχία» της Ελλάδος (απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και τίτλος υποψήφιας χώρας της Τουρκίας ).

Και ερχόμαστε στο τώρα, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 2/3 του χρόνου της συνάντησης Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν αναλώθηκαν στις συζητήσεις περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. 

Δηλαδή ο Ερντογάν συνομιλούσε για 2 ώρες περίπου πως θα παραλάβει τον πλούτο του Αιγαίου!

Οπως άλλωστε τονίζει η εφημερίδα, “ο Α.Τσίπρας σε ρόλο Σημίτη-Παπανδρέου συζήτησε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της συνεκμετάλλευσης”.

Πριν λίγο, ήρθε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μίλησε περί “δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο” ενώ επιβεβαίωσε πως “Αθήνα και Αγκυρα συζητούν για όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων και για το Αιγαίο”!

Σε ομιλία του στην Αλικαρνασσό, σε συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η χώρα του διατηρεί όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, ενώ ανέφερε ότι η Αγκυρα συζήτησε με την Αθήνα για όλα τα ζητήματα.

Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έφτασαν σε μία “κοινή λύση” με την επανεργοποίηση μηχανισμών ώστε “να μην αυξηθεί η ένταση”.

«Στο Αιγαίο τώρα… Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα, όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα, να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο γεωτρύπανα, ο «Πορθητής» και το «DeepSea Metro-1», θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Κύπρου.

«Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των τουρκοκύπριων.

Τώρα το γεωτρύπανό μας ο “Πορθητής” πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου.

Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», ανέφερε σχετικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε επίσης “μονομερή ενέργεια” τις έρευνες που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι δεν κατάφεραν ένα επιτυχές αποτέλεσμα το 2017.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τι θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο στενό του Καφηρέα τουρκικό γεωτρύπανο και κορβέτα

Το Αιγαίο διασχίζει το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, Deepsea Metro-1, κατευθυνόμενο στην περιοχή του Ιζμίτ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού, το τουρκικό σκάφος συνοδεύεται από την κορβέτα TCG HEYBELİADA με χαρακτηριστικά στελθ, η οποία όπου χρειάζεται να περάσει από ελληνικά χωρικά ύδατα πραγματοποιεί αβλαβή διέλευση.

Ο τουρκικός στολίσκος, σύμφωνα με πηγές αλλά και την ιστοσελίδα marinetraffic στην οποία απεικονίζονται τα σήματα των σκαφών, πριν λίγη ώρα πέρασε το στενό του Καφηρέα που είναι δίαυλος διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Τα τουρκικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ