H Αγκυρα δημοσιεύει προπαγανδιστικό βίντεο με το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο: «Θα πάει στην κυπριακή ΑΟΖ»
H Αγκυρα ξεκίνησε από τώρα τον ψυχολογικό πόλεμο και ξεκίνησε τις ετοιμασίες για το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανό της το οποίο σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει εντός των επόμενων μηνών στην κυπριακή ΑΟΖ και δημοσίευσε σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο με το σκάφο να περνάει τα Δαρδανέλια για να πάει στις εγκαταστάσεις της Γιάλοβα.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, το οποίο προβάλλει την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου DeepSea Metro I, το οποίο πέρασε από τα Δαρδανέλια και θα κινηθεί στη Μεσόγειο
Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας μετά το «Fatih» αναμένεται να φτάσει στη Γιάλοβα αύριο. Το DeepSea Metro I αναμένεται να περάσει από στάδιο συντήρησης το οποίο πιθανότατα θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το νέο πλωτό γεωτρύπανο θα κινηθεί στη συνέχεια στη Μεσόγειο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα και όλοι καταλαβαίνουν που ακριβώς θα παέι καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι δεν βρέθηκε σταγόνα πετρέλαιο στην τουρκική ΑΟΖ, συνεπώς θα εξερευνηθούν οι ΑΟΖ των άλλως, τουτέστιν Ελλάδας και Κύπρου με την Μεγαλόνησο να αποτελεί τον πρώτο στόχο επειδή άλλωστε είναι και το πιο αδύναμο κράτος.
Τα δύο πλωτά γεωτρύπανα που έχει πλέον η Άγκυρα θα αποτελέσουν την βασική απειλή κατά των δύο ελληνικών κρατών καθώς με αυτά η Τουρκία θα επιχειρήσει την διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Για να μην ξεχνιόμαστε ο ίδιος ο Μ.Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες ότι εντός των επόμενων ημερών θα διεξαχθούν έρευνες νότια της Κύπρου.
Η δήλωση προ ημερών βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτησή του προς τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι “Ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο” δεν βρέθηκε από τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και με την οποία τον καλεί να απαντήσει πόσα χρήματα έχει ξοδέψει μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση για τα τρία πλοία που αγόρασε και πόσα ξόδεψε για τις γεωτρήσεις δεν ήταν τυχαία.
Ουσιαστικά σήμανε την έναρξη μιας νέας επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας με σκοπό την επιβολή απόσπασης κομματιών της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, που φυσικά έχουν εν αφθονία και μάλλον αποδεδειγμένα πλέον, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Τουρκία αυτό που ξεκαθαρίζει με τις γεωτρήσεις αυτές είναι πως δεν βρίσκει κάτι άξιο λόγου στην δική της ΑΟΖ όπως οριοθετείται από το Διεθνές Δίκαιο και συνεπώς θα αναζητήσει αυτό που ζητάει σε άλλες περιοχές που ανήκουν σε ΑΟΖ άλλων χωρών και φυσικά χωρών οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν εκδηλώσει αδυναμία να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και όλοι ξέρουν καλά ποιες είναι αυτές.
Στην Καθημερινή δημοσιεύτηκε ο οδικός χάρτης της Τουρκίας και οι κατευθύνσεις του τουρκικού Ναυτικούς όπως αυτές ορίστικαν στις 30 Μαΐου 2014, όταν ο τότε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) Νετσντέτ Oζέλ, μετά το τέλος της αεροναυτικής άσκησης «Beyaz Firtina ’14», έκανε μια μακροσκελή δήλωση η οποία, σε δύο σημεία, περιείχε μια φράση πολύ μεγάλης σημασίας.
Πλαισιωμένος από τον τότε αρχηγό του στρατού ξηράς Χουλουσί Ακάρ και τον τότε αρχηγό του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο κ. Οζέλ αναφερόταν δύο φορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan). Εναν χρόνο αργότερα, ο κ. Ακάρ τον διαδεχόταν στη θέση του αρχηγού των ΤΕΔ ενώ ο κ. Μποστάνογλου αναλάμβανε να συγγράψει τη ναυτική στρατηγική της Τουρκίας.
Σε αυτήν υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πλέον ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται σε δύο χάρτες. Ο πρώτος απεικονίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας (όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα) και ο δεύτερος τη θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρήσει το υπουργικό συμβούλιο στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Και οι δύο έχουν ένα δυτικό όριο που λειτουργεί σαν νοητή προειδοποίηση προς την Ελλάδα: τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος βρίσκεται περίπου στο μέσον της Ρόδου και, προφανώς, βρίσκεται πολύ δυτικότερα του Kαστελλόριζου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τώρα που δεν βρήκαν ούτε σταγόνα πετρέλαιο στην δική τους ΑΟΖ θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό τον οποίο είχαν ανακοινώσει 5 χρόνια πριν.
Εκεί εντοπίζεται το δυτικό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων, με το ανατολικό να φθάνει στον 32ο μεσημβρινό, στα ανοικτά της Πάφου. Το νότιο όριο είναι το μέσον της απόστασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο.
Παρά το γεγονός ότι η έννοια της στενής σύνδεσης της Τουρκίας με τις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν (Αιγαίο, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα) δεν είναι νέα και χρονολογείται στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ο γνωστός, στη γειτονική χώρα, Τουρκοκρητικός συγγραφέας Τζεβάτ Σακίρ τόνιζε στα έργα του την άρρηκτη σύνδεση των Τούρκων της Ανατολίας με το απέραντο γαλάζιο, μετά το 2015 ξεκινάει μια συνολική προσπάθεια θωράκισης του 28ου μεσημβρινού.