Ποια ΜΟΕ; Τουρκική πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου με συμμαχικό “καπέλο” και “σφήνα” μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ανακοίνωσε η Αγκυρα συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων.

Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό διέλυσε τις ελληνικές ψευδαισθήσεις περί ΜΟΕ καθώς παραβιάζει επιδεικτικά τις βασικές προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ (1988) που τα μέρη δεσμεύονταν για αποφυγή ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών και θρησκευτικών  εορτών.

Με την NAVTEX 0366/19 που εξέδωσαν οι Τουρκικές Αρχές δεσμεύεται μεγάλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης SAR και έκδοσης Αναγγελιών, για «Διμερή Άσκηση που θα διεξαχθεί με τουρκικές και Νατοϊκές ναυτικές μονάδες στις 25 Μαρτίου».

Αυτή είναι  μια ακόμη άσκηση στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, όπου με την συνδρομή άλλων νατοϊκών χωρών που οι δυνάμεις τους βρίσκονται στην περιοχή για Νατοϊκή αποστολή, πραγματοποιεί και ολιγόωρες «διμερείς ασκήσεις», σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει τις αμφισβητήσεις της εις βάρος της Ελλάδας. 

Δύο φορές το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό Ναυτικό  πραγματοποίησε ασκήσεις σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις οποίες είχαν συμμετάσχει αμερικανικά πολεμικά πλοία. 

Έχει ενδιαφέρον όμως τώρα εάν και σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας θα διεξαχθεί τέτοιου είδους άσκηση  στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός των τουρκικών και συμμαχικά πλοία έστω και με «εθνικό καπέλο».

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν εξέδωσαν αμέσως αναγγελία που να προειδοποιεί ότι για την περιοχή στην οποία αναφέρεται η τουρκική NAVTEX αρμόδιες για δέσμευση περιοχών και έκδοση σχετικών αναγγελιών είναι οι αρχές της Ελλάδος.

Η Τουρκική NAVTEX

N/W : 0366/19

MEDITERRANEAN SEA

BILATERAL NAVAL EXERCISE WILL BE CONDUCTED BY TURKISH AND NATO NAVAL UNITS ON 25  MAR 19 FROM 1000Z TO 1700Z IN AREA BOUNDED BY;

36 10.00 N – 028 29.00 E
35 38.00 N – 030 15.00 E
34 38.00 N – 029 47.00 E
35 04.00 N – 028 02.00 E CAUTION ADVISED.

Άγκυρα: Αναγνωρίζουμε μόνο 6 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η Τουρκία την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο, επιμένοντας στην γραμμή αμφισβήτησης που τηρεί εδώ και χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση πως η διαφορά τεσσάρων ναυτικών μιλιών που υπάρχει ανάμεσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά ύδατά της είναι «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζει δε «παράξενη» την απόφαση της Αθήνας να εκδώσει στην παρούσα χρονική συγκυρία τέτοια ανακοίνωση, που ήλθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αξόι κάνει λόγο για «διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο» που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελεύθερα, και υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνιστά σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ακσόι επιμένει στη θέση της Άγκυρας ότι οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.

«Η ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρίσει ως «απολύτως απαράδεκτη» την «προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ