Σάλος με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για δικαιώματα της Άγκυρας στη Μεσόγειο – Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου για δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Στον αντίποδα, τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος σχολίασαν πανηγυρικά τις δηλώσεις.
Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».
Η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, προκάλεσε σάλο, με τα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ανοίγει «επικίνδυνες κερκόπορτες».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη αυτή η οποία «έρχεται να προστεθεί στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές”, καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ότι “η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας”».
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ακόμη λόγο για «επικίνδυνες κερκόπορτες», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα». Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη και την ανάληψη δεσμεύσεων έναντι της Τουρκίας «και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα. Πόσο μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε και την παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όταν είπε για την ανατολική Μεσόγειο ότι «δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες», καθώς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Καραγιαννίδη και Δουζίνα, που είπαν εντός της ελληνικής Βουλής ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν “με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”» και κάλεσε, την κυβέρνηση, να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όπως εάν οι θέσεις αυτές είναι σε γνώση και σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας, απαιτώντας επίσημη ενημέρωση.
Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Με πρόσχημα και όχημα την δήθεν φωνή της λογικής, η κυβέρνηση στους τελευταίους της μήνες επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ζητήσει κανένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής να μην προωθηθεί από την διμηνίτικη ή πενταμηνίτικη κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».
Η Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για «ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις και αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενημέρωση του Κοινοβουλίου.
ΥΠΕΞ: Να πάρουν τέλος τα μικροκομματικά παιχνίδια
Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».
«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Αυτά τα αυτονόητα «δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε» ανέφερε ακόμη και χαρακτήρισε «ακόμη πιο επιπόλαιη την αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Στον αντίποδα, με ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος αναγνώρισε δικαιώματα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάνοντας εκτενείς αναφορές στην συνάντηση Κατρούγκαλου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μάλιστα υπογραμμίζει εμφατικά ότι η «Ελλάδα αναγνωρίζει τα ενεργειακά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Παραθέτει δε και απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, κατά την οποία ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.
H Hurriyet επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν συχνά διαρραγεί, λόγω της έλλειψης συνοριακής γραμμής στο Αιγαίο, που συχνά προκαλούσε ατέρμονες διαμάχες για τα χωρικά ύδατα και τις υφαλοκρηπίδες. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσής τους δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες στις 12 Απριλίου σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν ειρηνικά.
Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Με τον ομόλογό μου Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αττάλεια συζητήσαμε με ζεστό και ειλικρινή τρόπο όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ μας, όπως για την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας και το Αιγαίο. Θα συνεχίσουμε το διάλογο για να την ενίσχυση του διαλόγου σε κάθε τομέα», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο λογαριασμό του στο Twitter.
Οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.
«Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.
«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή», είπε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το tweet του ελληνικού ΥΠΕΞ:
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
«Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, εξαρχής λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με ΕΕ είτε μέσω ιδιωτών, ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες όπου μας έδωσαν αδειοδότηση οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».