Εντείνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι φτάνοντας στα 300 μέτρα από τις ακτές της Ψερίμου, ένα νησί που βρίσκεται συνέχεια στο στόχαστρο της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, ο “γκουρού” Michael Rubin, μέλος του περίφημου και πασίγνωστου “think tank”, American Enterprise Institute, και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου προειδοποιεί για σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης τουρκικής επιθετικής ενέργειας σε ελληνικό νησί.

Πιο αναλυτικά, Τούρκοι “ψαράδες” έφτασαν μια «ανάσα» από το νησί της Ψερίμου. Κι ενώ οι Έλληνες ψαράδες τους ζήτησαν να φύγουν από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα το λιμενικό, σύμφωνα με τους ψαράδες, δεν πλησίασε το σημείο παρά τις εκκλήσεις τους.

Μάλιστα λένε πως υπάρχει και βίντεο που τραβήχτηκε το απόγευμα της 24ης Μαρτίου. Τότε, δυο τουρκικές μηχανότρατες εντοπίστηκαν από Έλληνες ψαράδες να ψαρεύουν μόλις ένα μίλι μέτρα από τις ακτές τις Ψερίμου με ρότα προς την Αμμόγλωσα της Κω.

Οι Έλληνες ψαράδες κινήθηκαν προς το μέρος τους και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, με τους Τούρκους να τους παρακολουθούν ατάραχοι και να τους φωτογραφίζουν προκλητικά!

« Ρε παιδιά τι κάνετε εδώ, τι κάνετε εδώ, εδώ είναι Ελλάδα, πηγαίντε μέσα να δουλέψετε, εδώ δεν είναι Τουρκία», τους είπε ο κ. Σαρούκος που πλάγιασε με το δικό του σκάφος τα ψαράδικα των Τούρκων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρούκος, το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό.

«Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ψέριμο αλλά και στο Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, το Πυθαγόρειο και την Σαμιοπούλα στη Σάμο. Τουλάχιστον στην Σάμο τα πλωτά του λιμενικού πηγαίνουν και τους διώχνουν, άσχετα αν οι Τούρκοι ξαναμπαίνουν στα νερά μας», ανέφερε. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαρούκος καταγγέλλει το λιμενικό για αδράνεια, καθώς όπως λέει, χρειάστηκε να μιλήσει με τα κεντρικά για να υπάρξει αντίδραση. Παρά το ότι καλούσε τα λιμεναρχεία Κω και Καλύμνου, δεν γινόταν τίποτα.

«Κάλεσα το λιμεναρχείο Καλύμνου και τους είπα για τα δυο Τούρκικα αλιευτικά, πως είναι ντροπή και αμαρτία από το θεό να έρχονται μέσα στο σπίτι μας και να μας κλέβουν τα αλιεύματα. Μου είπα πως τα ραντάρ βλέπουν τα σκάφη πέντε μίλια μακριά, τους απάντησα είναι δυνατόν να μην με πιστεύετε εμένα που είμαι εδώ; Μετά μου ανέφεραν πως θα πρέπει να πάρουμε για να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση και τελικά, ενώ είχε μόλις 3 μποφόρ, μου είπα πως δεν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες για να προσεγγίσουν.

Στην συνέχεια κάλεσα το λιμεναρχείο της Κω που τους ζήτησα να στείλουν σκάφος, τους έστειλα τα ονόματα των σκαφών μας και βίντεο από το σημείο. Μου είπα πως είναι αρμοδιότητα του λιμεναρχείου Καλύμνου, αλλά θα βγάλουν σκάφος, κάτι που δεν έκαναν. Τελικά κάλεσα στο αρχηγείο του λιμενικού και τους ανέφερα τι συμβαίνει», ανέφερε.

Yπενθυμίζουμε πως η Ψέριμος αποτελεί ένα από τα νησιά που βρίσκεται συνέχεια στο στόχαστρο της Τουρκίας με την Αγκυρα να τονίζει πως είναι…. τουρκικό και εμείς το καταλάβαμε πρόσφατα! 

Προειδοποιεί αμερικανικό “think tank”

Το ενδεχόμενο να επιλέξει ο Τ. Ερντογάν την περαιτέρω ένταση κινούμενος σε πιο επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο, αφήνει ανοιχτό ο Μαικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, ο οποίος σημειωτέον έχει επικηρυχθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας με το ποσό των 750.000 ευρώ. Επίσης, σημειώνει ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία έπρεπε να έχει λήξει εδώ και καιρό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα, o κ.. Ρούμπιν επισημαίνει σχετικά με το θέμα της πώλησης των F-35 ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ελπίζουν πως «η Τουρκία δεν ήταν τόσο κακός σύμμαχος και έτσι συνέτειναν στην πώληση». Και αυτό παρά το γεγονός ότι «το ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Ερντογάν είχε φανεί» 

Μάλιστα σημειώνει πως «Οι Τούρκοι είναι τυχεροί που έχουν την Ελλάδα γείτονα, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν είναι τυχερή που έχει την Τουρκία»!

Συγκεκριμένα τονίζει:

“Ειλικρινά, η πώληση των F-35 στην Τουρκία (και η συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινοπραξία των προμηθευτικών υλικών) έπρεπε να έχει λήξει εδώ και δεκαετίες. Το ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Ερντογάν είχε φανεί από τότε, αλλά οι διπλωματικές μας εμμονές συνέχιζαν να ελπίζουν ότι η Τουρκία δεν ήταν τόσο κακός σύμμαχος, κι έτσι συνέτειναν στην πώληση. Σχετικά με την εναλλακτική για τη βάση του Ιντσιρλίκ, η βασικότερη εξ αυτών είναι το Στρατόπεδο Mihail Kogalniceanu στην Κωστάντζα στη Ρουμανία. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά αεροδρόμια στη βόρεια Ιορδανία, από τα οποία απογειώνονται τα F-35 ή τα Harriers. 

Επίσης, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τη Σούδα στην Κρήτη, η οποία σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς. Και είναι ξεκάθαρο από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών (της Ελλάδας και των ΗΠΑ) ότι θα υπάρξει αυξημένη στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις κοινές απειλές στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική οικονομία καταρρέει και δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα από μόνη της φυσικό αέριο στα δικά της νερά· επομένως ψάχνει να κλέψει αέριο από τα κυπριακά ύδατα κάτω από τον μανδύα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου». Ψάχνει επίσης να αποτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, γιατί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αγοραστές να παρακάμπτουν πια την Τουρκία.

Το ύψος των κερδών που βγάζει η Τουρκία από την ενοικίαση των αγωγών της και τις αμοιβές μεταφοράς είναι απίστευτο: Αρκετά χρόνια πριν ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου δήλωνε ότι η Τουρκία εισέπραττε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, μόνο για τη μεταφορά του κουρδικού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Τσεϊχάν. 

Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο επιθετικές ενέργειες, όπως την κατάληψη κάποιου νησιού ή νησιών ώστε να διεκδικήσει τα χωρικά ύδατα.

Δυστυχώς, καθώς ο Ερντογάν σπρώχνει την τουρκική οικονομία όλο και πιο βαθιά στην καταστροφή, είναι πιθανόν να ψάξει για κάποιο «χρυσό αυγό» αντί να κάνει την πραγματική σκληρή δουλειά που απαιτείται για να την επαναφέρει στα ίσα της” καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ