Μια ελληνική άσκηση τον Απρίλιο στα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος και Καστελόριζο και μια εξωφρενική απαντητική τουρκική ΝΟΤΑΜ 1879/19 με την οποία η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει και τη Συνθήκη της Λωζάνης και την – κατηργημένη (!) – Σύμβαση της Λωζάνης 1923 για τα Στενά και τη Συνθήκη των Παρισίων 1947, προκειμένου να υποστηρίξει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αν. Αιγαίου και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους αποδεικνύουν το μέγεθος της ανικανότητας του ελληνικού πολιτικού συστήματος διεθνώς.

Στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το αν το Καστελόριζο κείται στο Αιγαίο ή στην Αν. Μεσόγειο, όπως υποστήριξαν με κωμικοτραγικό τρόπο στελέχη της κυβέρνησης, έρχεται η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ 1879/19 και δηλώνει διεθνώς ότι… το Καστελόριζο κείται στο Αιγαίο διότι το εντάσσει όπως και τη Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο στα νησιά του Αν. Αιγαίου!

Δηλαδή, ευτυχώς που η Τουρκία αναγνωρίζει ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζου), ανήκει στο Αιγαίο γιατί η μεν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αρνείται πλέον η δε αντιπολίτευση, που υποστηρίζει (ακόμα…) ότι «το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο», αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως αξιόπιστο επιχείρημα πλην των συναισθηματικών εξάρσεων!

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η τουρκική αλλαγή γραμμής σε ότι αφορά το Καστελόριζο και την γεωγραφική ένταξή του στο αιγαιακό γεωσύστημα γιατί η Τουρκία από το 1999 εκτελεί συνεχώς ασκήσεις μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που απαγορεύεται από το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ.

Στις ελληνικές διαμαρτυρίες η Τουρκία απαντούσε ότι δεν παραβιάζει το Μνημόνιο διότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου κείται… στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο απαγορεύει τις ασκήσεις τους θερινούς μήνες μόνον στο Αιγαίο.

Έτσι με τις νέες ΝΟΤΑΜ της η Άγκυρα επαναφέρει στην τάξη εμμέσως αλλά σαφώς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παραδέχεται ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο.

Λες και το Καστελόριζο είναι βάρκα που τη σέρνει πότε στο Αιγαίο και πότε στη Μεσόγειο ανάλογα με τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδας, με την ελληνική κυβέρνηση να μην γνωρίζει επακριβώς τη θέση του νησιού.

Στην ίδια τουρκική ΝΟΤΑΜ 1879/19 αναγράφεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει συλλήβδην τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάνης του 1923 για τα Στενά και τη Συνθήκη των Παρισίων 1947, που επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και  στα νησιά Κάσος, Ρόδος, Κάρπαθος και Καστελόριζο, ενώ η Ελλάδα εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά αυτά.

Βέβαια, αυτά τα νησιά δεν έχουν καμία σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ούτε με την καταργημένη Σύμβαση της Λωζάνης 1923 για τα Στενά, που έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936 και την οποία η Τουρκία ουδέποτε αναφέρει διότι ήρε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου και Σαμοθράκης.

Αυτά τα τέσσερα νησιά της Δωδεκανήσου που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1947 περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ στη Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία επιβάλλονται στα νησιά αυτά αυστηροί περιορισμοί αποστρατιωτικοποίησης αλλά ΟΧΙ περιορισμοί και απαγόρευση ασκήσεων στα νησιά αυτά, ενώ φυσικά υπάρχει δικαίωμα της λειτουργίας δυνάμεων Εθνοφυλακής για την αυτοπροστασίας τους, βάσει των όσων ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ

Λόγω της διαχρονικής ελληνικής αδιαφορίας, η Τουρκία, κατά τον ίδιο τρόπο που μετατρέπει το Καστελόριζο σε βάρκα που τη σέρνει στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο όπως της καπνίσει, το ίδιο κάνει και με την Κάσο, τη Ρόδο και την Κάρπαθο που τις μετατρέπει..σε μαούνες και τις σέρνει μέχρι τα Στενά και πίσω προκειμένου να εξυπηρετήσει τα παράνομα τουρκικά συμφέροντα, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου, η οποία με ανοχή της Αθήνας έχει μετατραπεί σε… τουρκική περιοχή επικράτειας και κυριαρχίας.

Είναι ακριβώς αυτή η περιοχή στην οποία τα δυο τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει διασύρει διεθνώς το «μισό» υπουργικό συμβούλιο, τον πρωθυπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΣ, αναχαιτίζοντας τα αεροσκάφη τους από την περιοχή.

Η Αθήνα στην απαντητική ΝΟΤΑΜ 965/19 που εξέδωσε δεν πήρε χαμπάρι ότι η Τουρκία εντάσσει τα Δωδεκάνησα… στη Συνθήκη της Λωζάνης και φυσικά ουδέν αναφέρει.

Και τούτο γιατί, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των απαντητικών ελληνικών ΝΟΤΑΜ, η Αθήνα αντιμετωπίζει τη διαδικασία αυτή ως… αγγαρεία!

Έχει συντάξει μια ΝΟΤΑΜ για όλες τις χρήσεις, μολονότι οι ΝΟΤΑΜ έχουν νομική ισχύ και με την ίδια απαντά σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις διασύροντας την Ελλάδα διεθνώς.

Η Αθήνα απαντά πάντα με την ίδια ΝΟΤΑΜ στις προκλήσεις της Τουρκίας, είτε πρόκειται για τα νησιά Αη Στράτης Λήμνος Λέσβος κλπ που τα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα βάση της Συνθήκης της Λωζάνης, είτε πρόκειται για την Κάσο και το Καστελόριζο που τα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα βάση της Συνθήκης της Λωζάνης κλπ διασύροντας τη χώρα και θέτοντας τα εθνικά συμφέροντα στα αζήτητα.

Δηλαδή βάζει όλα τα νησιά του Αιγαίου και μαζί και τα εθνικά συμφέροντα στο ίδιο τσουβάλι είτε αυτά περιέχονται στις Συνθήκες είτε όχι και τα πετάει στη θάλασσα, προς ικανοποίηση της Αγκύρας.

Για να αποκτήσουν οι ελληνικές ΝΟΤΑΜ νομική ισχύ, (επειδή αφορούν σε κυριαρχία και εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του ICAO), η Αθήνα οφείλει να τις επισυνάπτει σε καταγγελίες της προς τον ΟΗΕ βάση του άρθρου 2 του Καταστατικού περί εδαφικής και πολιτικής ανεξαρτησίας, ενέργεια στην οποία η Αθήνα ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει προβεί.

Αντιθέτως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ και αρκούνται στη σιωπή και στις έμμεσες παραχωρήσεις προκειμένου  να αποφύγουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Το πλέον εθνικά απαράδεκτο είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε έχουν υποβάλει διαμαρτυρία στον ΟΗΕ με συνημμένες τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ, για να ενημερώσουν παράλληλα ότι αν χρειαστεί θα προασπίσουν την ελληνική κυριαρχία.

 Η ενέργεια αυτή  έχει πολλά οφέλη για τη χώρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:

  •  Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η χώρα οδηγηθεί στο ΔΔΧ για τις Συνθήκες και την κυριαρχία στο Αιγαίο θα έχει ισχυρό νομικό χαρτί να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα που απορρέουν από τις Συνθήκες και τις Διεθνείς Συμβάσεις και μάλιστα με την σφραγίδα του ΟΗΕ.
  • Στην περίπτωση ατυχούς αεροπορικού συμβάντος κατά τις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών λόγω παραβίασης ελληνικής κυριαρχίας θα είναι καλυμμένη  νομικά και πολιτικά η χώρα, ενώ διασφαλίζεται και το έργο της ΠΑ κατά την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Αυτό λοιπόν που δεν κάνει η Αθήνα προς τον ΟΗΕ για να διασφαλίσει τα νόμιμα ελληνικά συμφέροντα το κάνει από πολλού χρόνου η Τουρκία στην προσπάθεια της να διασφαλίσει νομικά τις παράνομες τουρκικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, με το πλεονέκτημα ότι η Αθήνα είναι πάντα απούσα.

Από το 2007 και κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα η Άγκυρα υποβάλει στον γ. γραμματέα του ΟΗΕ διαμαρτυρία- ενημέρωση με συγκεντρωτικό πίνακα ΝΟΤΑΜ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες για τα νησιά του Αιγαίου και ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει τα  τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή..

Τη διαδικασία αυτή η Τουρκία την έχει ήδη εφαρμόσει επ’ ωφελεία της από το 2012 όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία. Τον Ιούνιο του 2012 η Άγκυρα απέστειλε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ διότι τα ρωσικά Su-24 που επιχειρούσαν στη Συρία  παραβίαζαν την τουρκική κυριαρχία και ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι θα λάβουν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την τουρκική κυριαρχία.

Και μάλιστα ενημέρωσαν  τον ΟΗΕ ότι θα αλλάξουν τους κανόνες εμπλοκής προκειμένου να τουρκικά F-16 να μπορούν να καταρρίψουν  τα ρωσικά  όταν παραβίαζαν τη τουρκική κυριαρχία, όπως φαίνεται στο τουρκικό έγγραφο προς τον ΟΗΕ το οποίο αποκαλύπτει το pronews  ως τεκμήριο.

Έτσι, όταν τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε την τουρκική κυριαρχία κατά 1,36 νμ, δεν υπήρξε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε και καν το ζήτησε η Ρωσία, διότι η Τουρκία με τις συνεχείς διαμαρτυρίες -ενημερώσεις προς τον ΟΗΕ είχε διασφαλίσει νομικά και πολιτικά τις ενέργειες κατάρριψης…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ