Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες παραβιάζουν συνεχώς των εναέριο χώρο μας – Θα τους σταματήσουμε με τους S-400»!
Δεν κρύβουν οι Τούρκοι ότι παραλαμβάνουν τα ρωσικά S-400 με σκοπό την αντιμετώπιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας την οποία κατηγορούν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο!
Αποκαλύπτουν έτσι ότι αν και ανήκουν στο ΝΑΤΟ δεν θεωρούν άλλη χώρα της συμμαχίας ως «φιλικό» κράτος και προχωρούν στην απόκτηση ενός συστήματος προς αντιμετώπισή των αεροπορικών δυνάμεών του το οποίο ανήκει σε μια χώρα ανταγωνιστή των ΗΠΑ στο παιχνίδι της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Συνολικά 2 συστοιχίες του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400 έρχονται τον Ιούλιο στην Τουρκία, δημιουργώντας ένα ‘εναέριο τείχος ασφαλείας’ και στις τέσσερις γωνιές των συνόρων της, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας ‘Μιλιέτ’, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ προς την Άγκυρα να μην αναπτύξει το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ήδη εξετάζει πού θα τοποθετήσει τις συστοιχίες που θα αρχίσει να παραλαμβάνει τον Ιούλιο, ώστε –σύμφωνα με τη ‘Μιλιέτ’- να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα και στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς το εναέριο χώρο (!), αλλά και να ενισχύσει την κυριαρχία της στην ανατολική Μεσόγειο.
4 μπαταρίες με 256 πυραύλους ‘προίκα’
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, στην Τουρκία θα παραδοθούν 2 συστοιχίες S-400, οι οποίες αποτελούνται από 4 μπαταρίες. Σε πρώτη φάση δηλαδή, η Τουρκία θα αποκτήσει 4 μπαταρίες, καθεμία εκ των οποίων θα αναπτυχθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Μαζί θα παραδοθούν συνολικά 128 βλήματα/πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς, καθώς και επιπλέον βλήματα/πύραυλοι, που θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αν υπολογιστεί ότι για κάθε βλήμα/πύραυλο θα πρέπει να υπάρχει κι ένα δεύτερο βλήμα αναμένεται να παραδοθούν τουλάχιστον 256 πύραυλοι στην Τουρκία.
Οι πύραυλοι που θα παραδοθούν θα είναι τέσσερις διαφορετικού βεληνεκούς. Πύραυλοι με βεληνεκές, 40, 120 και 250 χλμ., ενώ ακόμη εξετάζεται από την Ρωσία αν θα παραδώσει στην Τουρκία και πύραυλο βεληνεκούς 400 χλμ.
Πού θα τοποθετηθούν;
Το πού θα τοποθετούν οι S-400 είναι ένα θέμα που ακόμη εξετάζεται από το Γενικό Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας μαζί με την πολιτειακή ηγεσία. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, μία από τις μπαταρίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα. Η βάση Ακιντζί θα αποτελεί την κεντρική βάση για την τεχνική συντήρηση και όλων των άλλων μπαταριών.
Όσον αφορά στις άλλες μπαταρίες, ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (περιοχή Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας).
Η δεύτερη μπαταρία είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα).
Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ή/και στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου –σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μιλιέτ’- η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου.
Με την εγκατάσταση εκεί μπαταρίας S-400, τα ελληνικά αεροσκάφη θα νιώθουν την ‘πίεση’ της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από το ραντάρ του αντι-αεροπορικού συστήματος και ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των ελληνικών παραβιάσεων και άρα και το κόστος για την τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο.
Απόκρουση απειλών στην ανατολική Μεσόγειο
Εξετάζεται παράλληλα η τοποθέτηση άλλης μίας μπαταρίας στη Μερσίνα, τα Άδανα ή την Αντιόχεια, προκειμένου να αυξηθεί η υπεροχή καθώς και να ενισχυθεί η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ‘Μιλιέτ’.
Αντίστοιχα, μία πιθανή τοποθέτηση μπαταρίας στην Αντιόχεια ή το Γκαζίαντέπ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις απειλές που δέχεται η Τουρκία από τα βόρεια της Συρίας.
Ψυχολογική και τακτική υπεροχή
Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση των S-400 στα σύνορα της Τουρκίας θα της εξασφαλίσει μία τακτική υπεροχή απέναντι στις γείτονες χώρες, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα, καθώς θα μπορεί να ελέγχει τον εναέριο χώρο μέχρι και 400 χλμ. γύρω της. Θα αυξηθεί η αερο-αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, αλλά κυρίως θα της εξασφαλίσει μία ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι των γειτόνων της.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί το αντι-βαλλιστικό σύστημα των S-400 να είναι περιορισμένο, ωστόσο θα αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη στην αντι-αεροπορική της άμυνα σε μεγάλο υψόμετρο. Διότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος, το βεληνεκές του ραντάρ των S-400 φτάνει μέχρι και τα 570-600 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη στον αέρα και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους.
Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πετούν σε απόσταση 570 χλμ. και μαχητικά F-16 σε απόσταση περίπου 400 χλμ. Κι επίσης, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 230-250 χλμ.
Στο χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με το άρθρο, αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
Μέσος όρος βεληνεκούς ραντάρ S-400: 400 χλμ.
Μέγιστο βεληνεκές ραντάρ S-400: 600 χλμ.
Μέγιστος ύψος: 30 χλμ.
Μέγιστη ταχύτητα: 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο
Τι ακριβώς θα συμβεί με την έλευση των S-400 σε ότι αφορά την ΠΑ.
Η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.
Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.
Από την Άγκυρα τo S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.
Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!
Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.
Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.
Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.
Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).
Οι δυνατότητες αντίδρασης της ΠΑ
Αναμφισβήτητα ο εξοπλισμός της ΠΑ με όπλα πολύ μακράς ακτίνας είναι η μοναδική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει την συγκεκριμένη περίοδο.
Φυσικά η πρώτη σκέψη οδηγεί στο όπλο JASSM-ER ο οποίος έχει εμβέλεια 1000 χλμ. (!)
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα αποδέσμευσης του συγκεκριμένου βλήματος στην Ελλάδα, αλλά η αμερικανική υπηρεσία αμυντικών εξαγωγών και συνεργασίας DSCA είχε ανακοινώσει την έγκριση πολωνικού αιτήματος για την πώληση στη χώρα 70 AGM-158B JASSM-ER. Η αποδέσμευση επομένως για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί,
Σε ότι αφορά τους SCALP-EG το απόθεμα βρίσκεται στα 91 βλήματα και στους AGM-154 στους μόλις 40. Υπάρχει δηλαδή ένα απόθεμα 131 βλημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεν, εναντίον των S-400 , αλλά είναι φυσικό πως ανάγκη θα υπάρξει για μια πλειάδα άλλων στόχων για να εξαντληθεί το απόθεμα μόνο ενός ή δύο συστημάτων. Η ενίσχυση επομένως με περισσότερα βλήματα των αποθεμάτων (κυρίως των SCALP-EG) θεωρείται ως επιβεβλημένη.
Η δυνατότητα του S-400 να προσβάλλει στόχους στα 400 χλμ. μέγιστη απόσταση δε σημαίνει βέβαια ότι θα είναι πάντα μια τέτοια συνθήκη ικανή. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως το τουρκικό απόθεμα των βλημάτων 40N6.
Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, αυτή είναι η αλήθεια. Η Τουρκία έχει αποφασίσει με ποιον θα ταχθεί και εκβιάζει τις ΗΠΑ με την γεωπολιτική της θέση αλλά και την εξάρτηση του ΝΑΤΟ από αυτήν.