Ασυνήθιστα μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. 

Περίπου 15 τουρκικά πολεμικά πλοία μεταξύ των οποίων φρεγάτες και πυραυλάκατοι κινούνται στα διεθνή ύδατα νότια της Ρόδου.

Στον τουρκικό στολίσκο που πλέει στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο σημείο που το FIR Αθηνών ενώνεται με το FIR Λευκωσίας περιλαμβάνονται και δύο με τρία τουρκικά υποβρύχια, τα οποία συμμετέχουν στα ναυτικά γυμνάσια. 

Περίπου από τη μία μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και αργότερα καταγράφηκαν πολλές νυχτερινές πτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων τα οποία απονηώνονταν από τις τουρκικές φρεγάτες που πλέουν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Η περιοχή που έχει επιλέξει η Άγκυρα ως θέατρο των επιχειρήσεων της αεροναυτικής άσκησης «θαλασσόλυκος» προφανώς και δεν είναι τυχαία. 

Η τουρκική κυβέρνηση με συνεχείς δηλώσεις κορυφαίων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στέλνει το μήνυμα ότι θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση παράλληλα με τις παράνομες ερευνητικές εργασίες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θέλει να προβάλλει την στρατιωτική ισχύ της σε μια ευαίσθητη περιοχή. Μετά την προφορική αμφισβήτηση του εύρους των ελληνικών θαλασσίων ζωνών, η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει γυμνάσια μεγάλης κλίμακας νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου επιδιώκοντας να δημιουργήσει προηγούμενα. 

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πως η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου» προφανώς και δεν δημιούργησε εμπόδια στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό» είπε στις 20 Μαρτίου ο κ. Κατρούγκαλος και δύο μήνες μετά η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της είναι έτοιμη να αναπτύξει δεκάδες πλοία, ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Παράλληλα με τις νυχτερινές πτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων που συνεχίζονται και τις πρωινές ώρες της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου πραγματοποιούν πτήσεις και τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.

Προβληματισμός για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε Χίο-Οινούσσες

Τη Δευτέρα 13 Μαϊου, τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πέταξαν σε μεγάλο ύψος (περίπου 27.000 πόδια) πάνω από τη Χίο και τις Οινούσσες. 

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων πιλότων αξιολογείται με προσοχή από τους αρμόδιους επιτελείς στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί αν πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ή λάθος. 

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές ότι τα τρία τουρκικά μαχητικά που πετούσαν σε σχηματισμό χάθηκαν μεταξύ τους και το ένα τουρκικό F-16 βρέθηκε από λάθος πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου όταν ο πιλότος του έκανε λάθος προσανατολισμού! 

Το περιστατικό πάνω από τη Χίο και τις Οινούσσες έχει δημιουργήσει προβληματισμό αφού περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο καταδεικνύει την έλλειψη εμπειρίας πολλών Τούρκων πιλότων.

Συνολικά 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο καταγράφηκαν χθες Δευτέρα, από 14 τουρκικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ