Eντονη ανησυχία για μείζον “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία επικρατεί στα ελληνικά κλιμάκια μετά και την εκτέλεση σεναρίων κατά την διάρκεια της άσκησης “Θαλασσόλυκος” όπου οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε πρόβες απόβασης και κατάληψης ελληνικών νήσων από μονάδες πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων SAT-SAS.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί μετά και την χτεσινή προειδοποίηση Χ.Ακάρ, την σημερινή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αλλά και την εκτέλεση επιχείρησης απόβασης “προσφύγων” το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτης  στο βόρειο μέρος του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΙΤ φέρεται να εκτέλεσε μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση απόβασης 33 “προσφύγων” στο Καστελόριζο εν μέσω(!) της μεγάλης διακλαδικής άσκησης “Θαλασσόλυκος”. Δηλαδή η απόβαση των “προσφύγων” ήταν μέρος/σενάριο της τουρκικής άσκησης.

Δυστυχώς τα μέτρα αποτροπής δεν λειτούργησαν και η ομάδα των “προσφύγων” δεν εντοπίστηκε εν πλω παρά τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης λόγω της μεγάλης στρατιωτικής κινητοποίησης των Τούρκων.

Ευτυχώς οι “πρόσφυγες” παραδόθηκαν αργότερα σε μια περίπολο που τυχαία περνούσε από εκεί και μεταφέρθηκαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα.

Μην ξεχνάμε πως σήμερα όπως έχει αναφέρει το pronews.gr, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως “στην Ελλάδα έχουμε στείλει πολύ καθαρά τα μηνύματα, αυτά δεν είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση”.

Την ίδια εξάλλου παραδοχή και μάλιστα περί “ανεξέλεγκτου θερμού” επεισοδίου έκανε χτες και ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης. Είπε σχετικά:

“Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας την εν εξελίξει “συζήτηση μεταξύ των δύο Μικτών Επιτροπών από την Τουρκία και από την Ελλάδα, με αντικείμενο τη συζήτηση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτως ώστε με την εφαρμογή τους να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο”.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, φρόντισε να στείλει “καθαρό μήνυμα” στην Αθήνα λέγοντας πως «τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος δέκα μίλια – Αυτό θα αλλάξει».

Βαρύνουσας σημασίας ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση’. Τους είπαμε ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε’. Εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν», ανέφερε ο κ. Ακάρ. 

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να πετύχουν.

«Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει η λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους σε κάθε περίπτωση. 

«Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Αλλά το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931», ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό πλοίο μπορεί να πάει μέχρι τα έξι μίλια και να σταματήσει αλλά όταν πάει το τουρκικό ελικόπτερο μέχρι εκεί είναι παραβίαση.

«Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου λένε. Γιατί; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά ασφαλώς είναι δύσκολο να επιλυθούν αλλά είναι θέματα που έχουμε ενώπιόν μας», ανέφερε ο κ. Ακάρ χρησιμοποιώντας ένα ακραίο επιχείρημα με σκοπό να αναδείξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ζητούσε να τεθούν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό…

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αποκαλύπτουν ότι η Άγκυρα έχει ενεργοποιήσει την προσπάθειά της να υποχρεώσει την Ελλάδα να συζητήσει και για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, με πρόσχημα την αποφυγή ενός ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Κάτι που ίσως συμβεί σύντομα..

Πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να έχει συναντηθεί με τον Ν.Τραμπ για “λύση-“πακέτο” στα αμερικανο-τουρκικά. Ισως να χρειαστεί ένα “θερμό” ελληνοτουρκικό επεισόδιο προκειμένου και να το βάλει στη “ζυγαριά” των διεκδικήσεων του απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και για να κερδίσει τις νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου…



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ