Όλοι πλέον υποψιάζονται ότι νοτίως της Κρήτης κρύβονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία θα μπορούσαν να απελευθερώσουν από την οικονομική δουλεία την χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη απάντησε στις απαιτήσεις «περι δικαιωμάτων στην Κρήτη» της Άγκυρας τονίζοντας πως όχι μόνο η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της αλλά και ότι θα αναζητήσει αυτά τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να είναι μια άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας. Μια χώρα της ειρήνης, της συνεργασίας και τους διαλόγου αλλά και μια χώρα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην Τουρκία την οποία δεν κατονόμασε είπε πως «ανοίγει μια νέα προοπτική και ένας νέος δρόμος για τη δυνατότητα η χώρα να είναι ισχυρή και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να πρυτανεύει η λογική του διαλόγου και της πιστής τήρησης του Διεθνούς Δικαιού».

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός οι σημερινές υπογραφές σηματοδοτούν ότι «οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίζονται και ότι εφέτος θα πάμε σε ένα άλλο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων». «Η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «διασφαλίζουμε σε κάθε κίνηση την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου έχοντας τη στήριξη στις προσπάθειές μας από μεγάλες εταιρείες που έχουν άρτια υποδομή για να πετύχουν αποτέλεσμα».

Υποστήριξε, δε, ότι «το θεσμικό πλαίσιο οπου διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα μοιραστούν και στις τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο».

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του κατά την υπογραφή σύμβασης για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, σημείωσε πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.

Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed). Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Έτσι λοιπόν περάσαμε από την εποχή που κάποιοι έλεγαν πως η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ υδρογονάνθρακες στο «δεν ξέρει τιέχει» αλλιώς ΤΟΤΑL και Exxon Mobil δεν θα ασχολούνταν για να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για έρευνες σε αυτές τις περιοχές οι οποίες δεν χρειάζονται οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.

.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ