Άγκυρα: «Προκλητική ενέργεια η Navtex της Λευκωσίας» – Προσοχή γιατί το ΄74 μείνατε μόνοι σας
Η Τουρκία θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις της ανατολικά της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ που διεκδικεί η Λευκωσία. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το γεωτρύπανο της TPAO, το Yavuz, έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια, στο λιμάνι της Τουρκίας, από την Δευτέρα, εφοδιάστηκε με καύσιμα και επιβεβαίωσε ότι το σκάφος θα αναχωρήσει «μέσα σε λίγες μέρες» για τον στόχο του.
Οι τουρκικές εφημερίδες στο μεταξύ, χαρακτηρίζουν τη Navtex που ανακοίνωσε η Κύπρος ως «προκλητική» ενέργεια, με το υπουργείο Ενέργειας να λέει πως αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το Γιαβούζ.
Όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι: «Οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Λευκωσίας δεν έχουν κανένα νόημα. Το Γιαβούζ θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις του κανονικά ανοικτά της Καρπασίας αφού έχει συνοδεία τόσο τουρκικών πολεμικών σκαφών όσο και της Αεροπορίας η οποία πετά συνεχώς πάνω από το πλοίο».
Με τη Navtex που εξέδωσε η Λευκωσία δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου σύμφωνα με το philenews.com.
Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».
Τούρκος αναλυτής: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο»
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Τουράν Ογούζ σε άρθρο του στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει αφενός ότι η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει στρατιωτικά την Τουρκία, αλλά ακόμη και αν επιχειρήσει κάτι τότε θα μείνει μόνη της όπως έμεινε το ΄74 και το ΄96 στα Ίμια.
«Εάν η Ελλάδα δεν είχε δημιουργήσει αυτές τις σχέσεις με άλλες χώρες, τότε δεν θα τολμούσε να κάνει αυτά τα βήματα γιατί στην περίπτωση μιας ξαφνικής επέμβασης στην Κύπρο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να τη διαχειριστεί.
Δεν έχουν τέτοια στρατιωτική δυνατότητα. Ενώ για εμάς η Κύπρος είναι δίπλα μας. Και προηγουμένως, το 1974, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της. Και στην κρίση των Ιμίων φαντάστηκαν ότι θα υπάρξει άμεση και αδιαμφισβήτητη στήριξη, αλλά όταν δεν την βρήκαν, απογοητεύτηκαν», υποστηρίζει ο Τουράν Ογούζ.