Τα F-35 είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ καθώς εάν συνεχιστούν (που κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί) οι Αμερικανοί μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον θέματα όπως στην παράδοση ανταλλακτικών για τα F-16 αλλά καιι πώληση πολεμικού υλικού σε τρίτες χώρες 

Για παράδειγμα όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η πώληση τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK στο Πακιστάν, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω της άρνησης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει συμφωνία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 13 Ιουλίου 2018 αλλά πλέον οι Αμερικανοί δεν δίνουν άδεια εξαγωγής για τους κινητήρες των ελικοπτέρων!

Η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ προβλέπει την παράδοση 30 ελικοπτέρων ATAK T129 στο Πακιστάν.

Οι Τούρκοι χρειάζονται άδεια εξαγωγής των κινητήρων CTS800. Πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να απευθυνθούν στην Γαλλία και στην Πολωνία σαν πιθανοί προμηθευτές του κινητήρα όπως αναφέρει η Hürriyet.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 41 επιθετικά ελικόπτερα ATAK στο Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και 6 στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή

Τα πακιστανικά AH-1F Cobra δεν έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα από το όρος Hindu Kush το οποίο διαχωρίζει το Αφγανιστάν από το Πακιστάν.

Σε ότι αφορά τα F-16 οι Τούρκοι ανησυχούν καθώς εδώ και μήνες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα άτυπο εμπάργκο πώλησης ανταλλακτικών στην Τουρκία για τα F-16, ως προειδοποίηση για την Άγκυρα του τι θα συμβεί εάν τελικώς δεν αποθηκεύσουν τους S-400. 

Να σημειώσουμε πάντως ότι η Τουρκία παράγει το 90% των ανταλλακτικών των F-16.

H τουρκική Αεροπορία έχει αρχίσει να αναζητά ανταλλακτικά για τα μαχητικά της F-16 από «τρίτες» χώρες, πέρα από αυτά που κατασκευάζει εγχώρια, καθώς η διαδικασία φαίνεται πως θα συναντήσει ή συναντά «δυσκολίες».

Η δυσχέρεια στην εξεύρεση ανταλλακτικών αφορά κυρίως τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του ραντάρ, των ηλεκτρονικών και των όπλων καθώς από τα τέλη του 2019 θα σταματήσει η ροή των συγκεκριμένων ανταλλακτικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τούρκο αναλυτή Can Kasapoğlu πέραν των αμερικανικών απειλών για μη παράδοση των F-35 και για αποβολή της Τουρκίας από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής εάν παραληφθούν οι ρωσικοί S-400 και σύμφωνα με το Center for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM), οι κυρώσεις θα επεκταθούν «πολύ πιο πέρα».

Θα τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των τουρκικών F-16 καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να «παγώσουν» τις παραόσεις ανταλλακτικών.

Στο μεταξύ οι Ισραηλινοί έχουν εντοπίσει και έχουν ήδη φωτογραφήσει δορυφορικά τα τμήματα των S-400 που έχουν παραδοθεί.

«Η πρώτη άφιξη τμημάτων του συστήματος S-400 στην Τουρκία με ρωσικό αεροσκάφος Αn-124 Antonov στις 12 Ιουλίου όπως την κατέγραψε ο δορυφόρος της Ισραηλινής εταιρίας ISI. Εκεί φαίνονται δύο εκτοξευτές πυραύλων που καμία φωτογραφία από το έδαφος δεν είχε δείξει. Επίσης φαίνονται πέντε βοηθητικά οχήματα και ένας γερανός» αναφέρει στον λογαριασμό του ο Νίκος Τριάντης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ