Η κρίση ξεκινά: Τουρκικά πολεμικά πλοία προπομπός του γεωτρύπανου που θα τρυπήσει μεταξύ Ρόδου & Μεγίστης
Η ώρα της τελικής κρίσης και του τελικού «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για τον έλεγχο της περιοχής του «νοτιοανατολικού Αιγαίου», κατά την ελληνική πλευρά ή της «δυτικής θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» κατά τον τουρκικό ισχυρισμό όλα δείχνουν ότι πλησιάζει.
Το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκινά το ταξίδι του σε λίγες ημέρες για να εκβιάσει την ελληνική πλευρά να «καθίσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την απειλή της γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών εδαφών του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου).
Πριν λίγο έγινε η πρώτη κίνηση από πλευράς Αγκυρας: Εκδόθηκε διπλή παράνομη – κατά την ελληνική και κυπριακή πλευρά, αλλά όχι για τρίτα μέρη, όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία – NAVTEX που προετοιμάζει το έδαφος για την πρώτη γεώτρηση δυτικά του Καστελορίζου, ανατολικά της Ρόδου και βορειοανατολικά της Κρήτης για τις 6 και 7 Αυγούστου για άσκηση με την χρήση όπλων.
Περίπου τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία θα απλωθούν στην ευρύτερη περιοχή.
Η δεύτερη NAVTEX επίσης για άσκηση με πυρά αφορά την περιοχή δεύτερη δυτικά της Πάφου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, κοντά στην περιοχή που «τρύπησε» για πρώτη φορά το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» και, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, εντόπισε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.
Η άσκηση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου.
Ιδού η περιοχή των δύο ασκήσεων:
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Ο τουρκικός Στόλος ασκείται επί πραγματικών συνθηκών για την κίνηση που προγραμματίζεται μετά τις 15 Αυγούστου, γεώτρησης εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Η ελληνική έχει διαμηνύσει στην Αγκυρα και έχει ενημερώσει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια ενέργεια και θα αντιδράσει εν όπλοις.
Διπλωματικές πηγές από την Μόσχα αναφέρουν ότι σχετική ενημέρωση έχει γίνει και στην ρωσική πλευρά.
Τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δηλώνουν αποφασισμένοι. Η Αγκυρα είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Ή θα επιχειρήσει να προχωρήσει. Εκτός και αν γίνουν δεκτοί οι όροι της: Σταματήσουν οι κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ή δεχθούν Ελλάδα και Κύπρος να συζητήσουν «από το μηδέν» το θέμα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο…
Οι επόμενες έξι εβδομάδες θα είναι καθοριστικές του τι μέλλει γενέσθαι.
O δύο τουρκικές NAVTEX: