Σε αυξημένη ετοιμότητα φαίνεται πως είναι οι ένοπλες δυνάμεις για ένα επεισόδιο στο Αιγαίο με την Άγκυρα ονομάζοντας μάλιστα κι ένα από τα σχέδιά τους «Λερναία Ύδρα». 

Το θέμα είναι ότι όσο οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να πολεμήσουν μήπως οι “πολιτικές δυνάμεις” ετοιμάζονται να…συνθηκολογήσουν.

Όλα αυτά ενώ το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας “Ουρούκ Ρέις” κατεβαίνει προς τη Μεσόγειο.

Οι χάρτες του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τον περασμένο χειμώνα, διατύπωσαν τα πλέον επιθετικά τουρκικά σχέδια στο ζήτημα υφαλοκρηπίδα, διεκδικώντας περιοχές από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη και την κυπριακή ΑΟΖ, τα τουρκικά γεωτρύπανα έφτασαν στην Κύπρο, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι «ψιθυρίζουν» στο αφτί της Αθήνας προειδοποιήσεις σε περίπτωση σχεδιασμών ενεργειακών ερευνών στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Έτσι φτάσαμε σε έναν ακόμα «εθνικά θερμό» Αύγουστο, με την τουρκική πολιτική διεκδικήσεων να δείχνει για ακόμα μία φορά τις ικανότητές της, την ΕΕ να κάνει διαβήματα και αστείες “κυρώσεις” και την Ουάσιγκτον να τηρεί την κλασσική αμερικανική πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, ξέροντας μόνο εκείνη το πότε και το αν θα αποφασίσει να επέμβει.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη δια παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά.

Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.

Εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η εκδήλωση μιας κρίσης στην οποία ένα τουρκικό σεισμογραφικό και όχι γεωτρύπανο θα κινείται οριακά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επιχειρώντας κάποιες εισόδους ή και παραμονή κάποιων ωρών, και θα απωθείται από τις ελληνικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, επιχειρώντας να μην υπάρξει σύγκρουση, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις.

Άλλωστε όλοι θεωρούν πως το σεισμογραφικό “Ουρούκ Ρέις” που πρόσφατα έφυγε από τη Μαύρη Θάλασσα και κατεβαίνει προς τη Μεσόγειο θα είναι αυτό που θα δημιουργήσει την ένταση στο Καστελόριζο.

Το θέμα είναι η πολιτική ηγεσία την ώρα της κρίσης να αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους και να μην εκθέσει εκείνες αλλά και τον ελληνικό λαό διαπραγματευόμενη “win-win” συμφωνίες με την Άγκυρα, κάτω φυσικά κι από την πίεση των συμμάχων.

Κάποιοι εκτιμούν  ότι στόχος της Τουρκίας και της όποιας κρίσης ή σεναριολογίας διατηρεί για το Αιγαίο είναι η παγίωση των νέων τετελεσμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σθεναρή διεκδίκηση μεριδίου στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θεωρούν δε το Καστελόριζο αντιπερισπασμό, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί.

Αντίθετα, υπάρχουν και αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Ουάσιγκτον και πιστεύουν ότι οι κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ο αντιπερισπασμός, με τελικό στόχο το Κυπριακό και το Καστελλόριζο.

Πολύ πιθανόν όμως είναι τίποτα να μην είναι αντιπερισπασμός και η Άγκυρα απλά να θέλει ένα μοίρασμα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, αφού πλέον βλέπει τον εαυτό της σαν περιφερειακή Δύναμη και τη Μεσόγειο σαν “ζωτικό της χώρο”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ