Ανατολικά της Κρήτης απειλούν να στείλουν το «ερευνητικό» τους σκάφος «Ορούτς Ρέιτς», σε περίπτωση που η Ελλάδα δραστηριοποιηθεί με έρευνες στην ίδια περιοχή.

Αυτό διαρρέεται από την Άγκυρα η οποία επιχειρεί πλέον να «βάλει» χέρι σε όλη την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου να την κάνει «γκρίζα» ζώνη και στη συνέχεια να πιέσει την Ελλάδα για συνεκμετάλλευση και αυτό στην… καλύτερη των περιπτώσεων!

Βέβαια η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει υπογράψει συμβάσεις με πετρελαϊκούς κολοσσούς για έρευνες «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα.

Η Τουρκία με το άτυπο αυτό τελεσίγραφο ουσιαστικά οριοθετεί από μόνη της τη γραμμή μέχρι την οποία μπορεί να κινηθεί η χώρας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι Τούρκοι έχουν διαρρεύσει ότι «δεν θα το χρησιμοποιήσουμε στο Καστελόριζο» αλλά την ίδια ώρα απειλούν με άλλη πρόκληση που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να δεχθεί. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Απειλούν ότι αν η Αθήνα με οποιοδήποτε τρόπο δραστηριοποιηθεί ερευνητικά ανατολικά της Κρήτης τότε θα μας στείλουν το «Ορούτς Ρέιτς» πακέτο…

Η κυβέρνηση συνεχίζει βέβαια να τηρεί το σχέδιο της «αποφυγής οποιασδήποτε κλιμάκωσης» αλλά είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να τη βγάλει από αυτό το σχεδιασμό.

Η Ελλάδα σε συνεννόηση με την Κύπρο έθεσε θέμα παρουσίας ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δυνάμεις που πιστεύει ότι θα αποτελέσουν ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιθετικότητα της Άγκυρας.

Το αίτημα τέθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. από τους ΥΕΘΑ Ελλάδας και Κύπρου. Στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου καθώς επίσης και τη συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφάλειας στην περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσον αφορά τη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ