Η κατεξοχήν φιλοερντογανική εφημερίδα Yeni Safak η οποία απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και της οποίας διευθυντής είναι ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ εκ των στενότερων φίλων και συμβούλων του, ανεφέρεται στις δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία της ομώνυμης τουρκικής φρεγάτας μιλώντας για «ανησυχία των Ελλήνων» επειδή «θεωρούν ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτη».

Αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», ενώ σε ειρωνικό ύφος λέει ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

Η Yeni Safak προσθέτει επίσης ότι: «το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας Bilim-2, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις ‘λεγόμενες’ ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα».

Όπως αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας».

Επίσης, προσθέτει ότι η Τουρκία αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου όπως αναφέρει το Sigmalive.

Ωστόσο προσθέτει στη συνέχεια ότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πορεία και ο προορισμός του «Ορούτς Ρέις».

Η εφημερίδα προσθέτει πως μετά το «Γιαβούζ» και ο «Πορθητής» φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση.

Παράλληλα, το Γιαβούζ που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το Μπαρμπαρός έχει διεξάγει έρευνες.

Νοτίως της Κύπρου όμως βρίσκονται τα βυθοτεμάχια τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση ήδη τα έχει δώσει προς εκμετάλλευση στις Εxxon Mobil, Total και ΕΝΙ.

Μάλιστα μόλις χθες ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία που σχημάτισαν οι εταιρείες Total (Γαλλία) και EΝΙ (Ιταλία) έλαβε άδεια να ερευνήσει με στόχο τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου σε μια ακόμα περιοχή, στα νοτιοανατολικά και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ο Γεώργιος Λακκότρυπης αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες έχουν ίσο μερίδιο σε αυτό το «οικόπεδο», στο οποίο πιστεύεται ότι θα εκτείνεται απόθεμα αερίου που ανακάλυψε ήδη η ΕΝΙ σε ένα παρακείμενο «οικόπεδο» πέρυσι. Πρόκειται για το γνωστό ως «κοίτασμα Καλυψώ».

Ο κ. Λακκότρυπης δήλωσε ότι η TΟΤΑL εξασφαλίζει επίσης ένα μερίδιο σε τέσσερις παραχωρήσεις της ΕΝΙ από τις ήδη υπάρχουσες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η εταιρείας KOGAS της Κορέας είναι επίσης συνεταίρος σε τρεις από αυτές τις τέσσερις παραχωρήσεις (δηλαδή, σε αυτές το σχήμα είναι τριπλό).

Με την υπογραφή που «έπεσε» την Τετάρτη, οι EΝΙ και TOTAL κατέχουν τώρα άδειες έρευνας για 7 από τα 13 «οικόπεδα» της Κύπρου.

Η ExxonMobil και η κοινοπραξία της Noble Energy (με έδρα το Τέξας), της ολλανδικής Shell και της ισραηλινής Delek κατέχουν από μία άδεια έκαστη.

Εν ολίγοις οι εταιρείες αυτές εκπροσωπούν άμεσα τις ΗΠΑ, Γαλλία, Νότια Κορέα, Ιταλία και Ισραήλ.

Ας αφήσουμε στην άκρη Νότια Κορέα και Ιταλία, οι άλλες τρεις δεν φημίζονται για την υπομονή τους όταν εμποδίζονται τα συμφέροντά τους.

Η Άγκυρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια ζητήματα αλλά μέχρι εκεί. Η Λευκωσία για αυτό προχώρησε στην παραχώρηση των βυθοτεμαχίων της νότιας κυπριακής ΑΟΖ για να προλάβει να τα «κατοχυρώσει» με τα όπλα των άλλων…

Το πρόβλημα παραμένει το Οργκούτς Ρέις. Είναι σαφές ότι με αυτό το ερευνητικό πλοίο θα επιχειρήσει η Αγκυρα να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ