Ο Αμερικανός πρέσβης ο οποίος αν και δεν έχει τις καλύτερες επαφές με τον Λευκό Οίκο, καθώς είναι του περιβάλλοντος Ομπάμα, φαίνεται όμως πως έχει φτάσει στο σημείο να εκπροσωπεί εκτός από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η παρακάτω δήλωση σχετικά με την «δουλειά» που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να διατηρήσει το διάλογο με την Τουρκία και να μείνει η Άγκυρα συνδεδεμένη στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό «πιστεύει πως είναι το συμφέρον της».

Μιλώντας για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως στόχος είναι «να προάγουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ενδιαφέροντα» και προσέθεσε πως θα είναι ένα μέρος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως Ελλάδα και ΗΠΑ υιοθετούν μια πολύ παρόμοια οπτική και προσέθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική σχέση σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα εθνικά μας συμφέροντα. Και όσο δύσκολο και να είναι αυτό θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται για να διατηρήσουμε το διάλογο.

Και οι δύο πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση, στην ευρω-ατλαντική κοινότητα, κοιτάζοντας προς τα δυτικά για το μέλλον της».

 Κατά τη διάρκεια της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της ΕΕΝΕ, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη στην 3η θεματική ενότητα για την ελληνική οικονομία, το διεθνές περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Πάιατ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στρατηγικά στη σχέση τους με την Ελλάδα και αναδεικνύοντας τις προοπτικές αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας, σημείωσε πως «βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ευκαιρία για να ανεβάσουμε αυτή τη σχέση -η οποία ήταν πάρα πολύ ισχυρή και με την προηγούμενη κυβέρνηση- σε ένα νέο επίπεδο».

Αποκρυσταλλώνοντας την εικόνα που έχουν οι ΗΠΑ γα την Ελλάδα και τη στρατηγική σημασία της, επισήμανε πως την αντιλαμβάνονται ως έναν πυλώνα σταθερότητας σε μία περίπλοκη και πολλές φορές μη σταθερή γειτονιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως η οικονομική ατζέντα που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και σημείωσε πως όσο πιο επιτυχημένα εφαρμόσει την ατζέντα του ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας σαν πυλώνα σταθερότητας, είτε αφορά σε θέμα στρατηγικής συνεργασίας είτε σε ενεργειακό ή σε στρατιωτικό επίπεδο.

Επίσης, σημείωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα εποχή, και ότι «η κυβέρνηση έχει επίγνωση των προσδοκιών», ενώ υπάρχει η «καλύτερη δυνατή ομάδα υπουργών» που «δουλεύουν πολύ σκληρά για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία μπροστά». Περαιτέρω, διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει επανέλθει ως ένας στρατηγικός εταίρος στην περιοχή και ότι δεν αντιμετωπίζεται σαν μια χώρα πηγή- προβλημάτων, αλλά ως μια χώρα-πηγή λύσεων, σταθερότητας, δημιουργίας περιβάλλοντος ευημερίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και προόδου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο Μάικ Πομπέο θα είναι στη χώρα μας την Παρασκευή, και το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που θα φέρει στο τραπέζι της συζήτησης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της συζήτησης.

Δίνοντας μια γεύση του διαλόγου, είπε πως θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αμυντική συνεργασία, τις επενδύσεις, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, τους ανθρώπινους δεσμούς, νομοθετικά ζητήματα και συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ως εταίροι, ως σύμμαχοι, ως χώρες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αξίες.

Εστιάζοντας στους τομείς που υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για επενδύσεις, ανέφερε τον τουρισμό, την ενέργεια, την τεχνολογία και καινοτομία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Πάιατ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε όλες τις πτυχές της και κατέστησε σαφές πως δεν είναι πρόβλημα διμερές της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά πρόβλημα μεταξύ της ΕΕ και των 27 κρατών-μελών της με την Τουρκία. Επίσης, σημείωσε πως έχει επισκεφτεί τα hot spots στα ελληνικά νησιά και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη γενναιοδωρία, από την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία της Αλεξανδρούπολης γα τις ΗΠΑ, ο Τζέφρι Πάιατ την χαρακτήρισε γεωστρατηγικό και ενεργειακό σταυροδρόμι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ