«Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Αυτή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας και στην ρηματική διακοίνωση του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ με την οποία έδωσε τις «συντεταγμένες» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αποσπώντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Φυσικά δεν αρκούν πλέον τα διαβήματα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες ενέργειες που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσύρει πλέον την αναγνώρισή της από την λιβυκή κυβέρνηση και να ταχθεί επίσημα υπέρ του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος στην τελική ελέγχει παραπάνω από την μισή Λιβύη και έχει αποδειχτεί πιο φιλικός με την Ελλάδα.

Η επιστολή με την κατάθεση συντεταγμένων όσο και το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι γεγονότα που συνιστούν μία ιδιαίτερα προκλητική κλιμάκωση αλλά το pronews.gr είχε ενημερώσει έγκαιρα σε ανύποπτο χρόνο για αυτά.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019 γράψαμε:

Άγκυρα και κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) συμφώνησαν για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη και την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι ελληνικές γεωτρήσεις νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, πήγε εσπευσμένα στην Αγκυρα για να δει τον Ρ.Τ.Ερντογάν . Εκεί του ζήτησε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια και επαναβεβαίωση της μεταξύ τους αμυντικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει πηγή που βρίσκεται κοντά σε δυτικές και αφρικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο  Fayez ζήτησε να μεταβεί αμέσως στην Τρίπολη τουρκική στρατιωτική δύναμη και η Άγκυρα να στείλει- τουλάχιστον – οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της τουρκικής στρατιωτικής ενίσχυσης του GNA και η χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν.

“Ο GNA κινδυνεύει από τον LNA παρά την απώλεια της σημαντικής του βάσης στο Gharyan, καθώς η Αεροπορία του κατέστρεψε τη βάση και τα τουρκικά UAV Bayraktar TB-2

Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί καθώς ο LNA έχει ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και μέσα και τα τεθωρακισμένα του πλησιάζουν την Τρίπολη ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η πολιορκία της πρωτεύουσας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα

Για το λόγο αυτό εκτός από τουρκικά UAV, ζητάμε τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος και ειδική μονάδα για την οργάνωση της άμυνας και την προστασία της πρωτεύουσας” τόνισε ο Fayez al-Sarraj στον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η ίδια πηγή προσθέτει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν σκεπτικός καθώς μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη με χερσαίες δυνάμεις θα σημάνει αυτόματα την στοχοποίηση τους από την Αεροπορία της Αιγύπτου.

Πάντως να σημειωθεί πως ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος εδώ και 24ωρα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Οδησσός-Αγκυρα-Λιβύη και πιθανότατα μεταφέρει οπλισμό.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα πάρει την ΑΟΖ που θέλει ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο γι αυτήν και υφαρπάζοντας μια ναυτική ζώνη 39.000 τ.χλμ βόρεια της Λιβύης φτάνοντας νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς όπως λέει “η Αθήνα εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κενό στη χώρα με το θάνατο του Μ.Καντάφι”.

“Αυτό θα επιτρέψει στην Άγκυρα να περικόψει την ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας και να αυξήσει την επιρροή της εις βάρος του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Η νοητή γραμμή θα συνδέει τις παράκτιες τουρκικές πόλεις Μαρμαρίδα και Fethiye με τις λιβυκές Derme, Tobruk και Bordiya .

Η συμφωνία είχε ήδη κλείσει από τον Νοέμβριο του 2018 όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Ακάρ ταξίδεψε στην Λιβύη για να εξηγήσει τις επιλογές αυτές στην κυβέρνηση GNA της Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Χ.Ακάρ προσπάθησε να δώσει εγγυήσεις ότι θα υπάρξει ουσιαστική τουρκική βοήθεια με αντάλλαγμα “συνεργασία” στην ανατολική Μεσόγειο.

Όμως επειδή οι τουρκικές αυτές εγγυήσεις υπονομεύτηκαν στα πεδία των μαχών με τις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ να φτάνουν έξω από την Τρίπολη, η Τουρκία θέλησε να επικαιροποιήσει την αμυντική συμμαχία” αναφέρει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων Τρίπολης-Αγκυρας.

Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία Τουρκίας-Κυβέρνησης Τρίπολης για την ΑΟΖ δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να προλάβει τετελεσμένα με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ μέχρι τώρα είχε αποφύγει να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ όμως, η κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει τη δυτική Λιβύη έχει ζωτική ανάγκη την τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η Άγκυρα την έχει κρατήσει ζωντανή απέναντι στον Χάφταρ.

Έτσι ο Λίβυος Φαγιέζ αλ Σαράτζ πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί υπέγραψε μαζί με τη συμφωνία για μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βοήθεια και το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα.

Η Άγκυρα κατά παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αποφάσισε πως Καστελόριζο και Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα! Έτσι, έκανε την οριοθέτηση εξαφανίζοντάς τα.

Το έγγραφο που η Άγκυρα έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο καταθέτει τις συντεταγμένες που κατά την ίδια προσδιορίζουν τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας δεν ήταν τυχαίο καθώς το έστειλαν λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Έτσι το παρουσίασε ως νόμιμο για τον εξής απλούστατο λόγο: Υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση (έστω τύποις κυβέρνηση, αλλά αναγνωρισμένη δυστυχώς) η οποία το νομιμοποιεί.

‘Όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο, για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Με βάση την παντελώς παράνομη λογική της Άγκυρας, η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει νότια της Ιεράπετρας και δυτικά της Ρόδου!

Όλα γίνονται για να μην εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τα κοιτάσματά της ακόμα κι έξω από την Καλαμάτα να βρίσκονται. Η Άγκυρα δεν θέλει ποτέ να σηκώσει «κεφάλι» οικονομικά η Ελλάδα.

Όσο για το πόσο παράνομη είναι η συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως έχει βρεθεί ένα πρόσχημα για να «φοβηθούν» οι πετρελαϊκές εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες για εύρεση κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ