Ολοκληρώθηκε με χαμόγελα η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με Ρ.Τ.Ερντογάν: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο
ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με χαμόγελα ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη συμπλήρωση 70 χρόνων του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που διήρκεσε 100 λεπτά, τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την Τουρκία να αρνείται κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας πως «θα προχωρήσει κανονικά στα όσα έχει συμφωνήσει, με τη Λιβύη».
Η Αγκυρα δεν έκανε «ούτε βήμα πίσω», μιλώντας όμως για ανάγκη “διαλόγου” προκειμένου να μοιράσουν την «πίτα» που όμως ανήκει στην Ελλάδα!
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ (φαντασθείτε να μην είχε ανακηρύξει και ΑΟΖ η Αγκυρα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Θα έκανε απεργία πείνας ο Κ.Μητσοτάκης για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ!)
Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Οι K.Μητσοτάκης και Ρ.Τ.Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.
Nα σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών.
Καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον σε ένα παραλληλόγραμμο ξύλινο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν πλαισιωμένοι από υπουργούς και συνεργάτες τους, όπως ζήτησε η τουρκική πλευρά για να δοθεί σαφής εικόνα διαπραγμάτευσης.