Aίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν όπου όπως είπε «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» αφού επί του πρακτέου η Ελλάδα δεν διεκδικούσε τίποτα για να «διαφωνήσει» και απλώς «διαφωνεί» στις απαιτήσεις της Άγκυρας να υφαρπάξει μέρος της ελληνικής ΑΟΖ!

Η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το μάξιμουμ των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα και από την στιγμή που η Αθήνα δεν είχε τίποτα να απαιτήσει ο κερδισμένος είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς κατάφερε το «παράλογο» να το μετατρέψει σε θέμα συζήτησης, διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Στις συνομιλίες «δεν υπήρχε πολεμική ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι Έλληνες συμμετέχοντες ούτε και παρήχθησαν ουσιαστικά αποτελέσματα. 

«Αλλά η συζήτηση είναι πάντοτε καλή» σχολιάζουν, καλή σε τί; Αναρωτιόμαστε από την στιγμή που συζητάμε για το αν είναι νόμιμη ή όχι (που είναι αυταπόδεικτο πως είναι παράνομη) η συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αγνοεί την Ελλάδα και διαγράφει την επήρεια ολόκληρης της Κρήτης.

Η ανακοίνωση των τουρκικών θέσεων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας τους στην ανατολική Μεσόγειο που επικάθεται σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά», όπως το Καστελόριζο, έχουν μόνο χωρική θάλασσα 6 ναυτικών μιλίων και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της Ελλάδας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των λοιπών θαλασσίων ζωνών, ΔΕΝ είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά προς άμεση ακύρωση.

Εμείς όμως το δεχτήκαμε προς συζήτηση και άρα του δώσαμε ένα βαθμό «νομιμοποίησης».

Τι έκανε εξαρχής ο Ρ.Τ.Ερντογάν; Αρνήθηκε να συζητήσει ακόμα και την προοπτική ότι η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας δεν είναι νόμιμη. Ξεκίνησε αδιάλλακτα λέγοντας «η ΑΟΖ σας μας ανήκει» και εμείς συνεχίσαμε από εκείνο το σημείο την κουβέντα!

Πριν την έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στο Λονδίνο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προαναγγέλλοντας την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη, πίεσε ψυχολογικά και πολιτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

«Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Είναι καταπληκτικό το πως οι Τούρκοι καταφέρνουν να θέτουν υπό διαπραγμάτευση πράγματα τα οποία δεν τους ανήκουν, βέβαια κάποιος θα πει πως βρίσκουν και τα κάνουν….

Θα το δεχόμασταν έτσι απλά εάν δεν τα έκαναν λίγο πολύ σε όλους, γιατί και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι πίσως από τις τουρκικές επιδιώξεις τρέχουν.

Όσον αφορά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από ελληνικής πλευράς οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη συμφωνία άκυρη, αυξάνει το πρεσάρισμα προς την Τρίπολη. 

Η Ελλάδα έστω και αργά προχωράει σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, αν και κατόπιν εορτής και καλεί στην Αθήνα προς επίσκεψη τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής η οποία ελέγχεται από τον Χαλίφα Χάφταρ.

 Τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και των πετρελαιοπηγών έχει ο στρατάρχης Χάφταρ.

Είναι επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού και έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «εχθρική χώρα» προειδοποιώντας ότι ως «εχθρικά» θα αντιμετωπίζονται τα πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα με τα οποία ενισχύει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης κατηγορεί τον Ερντογάν για παράνομη συμφωνία με την Λιβύη και έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Τον στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Σίσι και οι εμίρηδες των ΗΑΕ.

Ο Χάφταρ ελέγχει την λιβυκή Βουλή η οποία δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Γκουάιντερ τα επόμενα 24ωρα επισκέπτεται την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής βουλής Κώστα Τασούλα. 

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται η αρχή για να διορθωθεί το λάθος που έπραξε η ελληνική Πολιτεία για να ικανοποιήσει την διακυβέρνηση Κλίντον-Ομπάμα που ήθελαν οπωσδήποτε να «γεμίσουν» την Μεσόγειο με ισλαμιστικές κυβερνήσεις «μετριοπαθούς τύπου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ