Κάποιοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή για να συγκεντρώσει τη στήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, με τίτλο: «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο:

«Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες».

Ένα «θερμό» επεισόδιο όμως που έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά τόσο ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης όσο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Πολ Τέιλορ, αναφέρει ότι το γαλλικό ναυτικό περιπολεί τακτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας και του Λιβάνου, όπου έχει παραδοσιακά συμφέροντα.

Η Γαλλία και η Ιταλία, προσθέτει, έχουν στείλει πρόσφατα πολεμικά πλοία στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με επισκέψεις στο λιμάνι της Λάρνακας, για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ιταλική και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, ENI και Total, έχουν άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αυτό, σημειώνει, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που έχει επικρίνει έντονα την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία.

Το τουρκικό Nαυτικό θα παραλάβει το επόμενο έτος το πρώτο του  πλοίο που θα μεταφέρει ελικόπτερα (TCG Anadolu) και ένα επιθετικό πλοίο, που θα του δώσουν τη δυνατότητα προβολής της δύναμής του στην περιοχή της Μεσογείου.

Όταν ρώτησα έναν Δυτικό ναύαρχο που υπηρετεί στη Μεσόγειο τι τον κρατά ξύπνιο το βράδυ, προσθέτει ο Τέιλορ, ο κίνδυνος ενός ναυτικού επεισοδίου που θα κλιμακωθεί ανοικτά της Κύπρου ήταν κοντά στην κορυφή της λίστας του, μετά τον φόβο ενός μακελειού από τζιχαντιστές σε κρουαζιερόπλοιο.

Ο Ερντογάν σημειώνει το politico, έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό με τις αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών από το κόμμα του και την δεινή κατάσταση της οικονομίας και καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και συγκρουσιακή ρητορική.

Το τελευταίο διάστημα ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης σε δύο μέτωπα, έτοιμος να στείλει από τη μια στρατεύματα στη Λιβύη για να πολεμήσου τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζουν Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία και στέλνοντας drones στα Κατεχόμενα για να στηρίξουν τις γεωτρήσεις που η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει παράνομες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ