Οπως αναφέρει το Bloomberg από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τρομοκρατημένη από ένα ακόμα κύμα μεταναστών που απειλεί να εισέλθει στην επικράτειά της, αν δεν υπάρξει έλεγχος της κατάστασης στη Λιβύη, ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί.

Το Bloomberg επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία της ΕΕ, που επιχειρεί επίσης να επιλύσει το ζήτημα που δημιούργησε το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Θα είναι όμως αυτό το τέλος της ιστορίας; Οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως πιθανότατα η απάντηση είναι όχι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι δικά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Για την Αθήνα, μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας σε αυτό το πεδίο θα θεωρηθεί ότι ξεπερνά τα όρια και η Ελλάδα δεν θεωρεί αρκετή μια δήλωση της ΕΕ ή μια απλή διπλωματική διαμαρτυρία, ώστε τα σχέδια της Άγκυρας να ανακοπούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλές επιλογές, πέρα από το να παρεμποδίσει τις τουρκικές ασκήσεις ή να διακινδυνεύσει την πολιτική του αυτοκτονία. Και μετά τι;

Εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996 γνωρίζουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδιασμού. Απαιτείται μόνο ένας λάθος υπολογισμός ή μια υπέρβαση των ορίων στο «παιχνίδι» ώστε οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε καταστροφή.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ