Στην δήλωση του Νίκου Δένδια, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εστιάζει το Russia Today, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο επί της ουσίας θα σήμαινε κήρυξη ενός έμμεσου ελληνοτουρκικού πολέμου.

«Αυτή η εξέλιξη, που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν την έναρξη της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες γεωπολιτικές επιπλοκές», αναφέρει το ρωσικό δίκτυο, επικαλούμενο δήλωση του πρώην Έλληνα πρέσβη Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε μία έμμεση σύρραξη με την Τουρκία αν η Άγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση ανοιχτά της Κρήτης», δήλωσε στο RT ο Χρυσανθόπουλος, σημειώνοντας ότι οι νέες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (σ.σ., αναφέρεται στο μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών) επηρεάζουν την ελληνική ΑΟΖ. Ο ίδιος, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο, τόνισε ότι ενώ ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την πλευρά της Ελλάδας θα σήμαινε κλιμάκωση της κρίσης, ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι δεδομένο ότι θα λάμβανε χώρα στο έδαφος της Λιβύης.

Ρώσος αναλυτής που μίλησε στο RT εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν προσπαθεί να δημιουργήσει επεισόδιο με την Τουρκία, εμπλεκόμενη στις υποθέσεις της Λιβύης, αλλά να «τραβήξει την προσοχή των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών» στη διαμάχη και να πείσει τους μεγάλους ευρωπαϊκούς παίκτες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις για τον χειρισμό των εμπολέμων πλευρών στη Λιβύη.

Ο ίδιος Ρώσος αναλυτής εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αφενός επειδή είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης, αφετέρου επειδή η Ελλάδα δεν έχει «αρκετές στρατιωτικές ικανότητες» για να φέρει εις πέρας μια τέτοια αποστολή. Ακόμα όμως και αν δοθεί ελληνική στρατιωτική στήριξη στον Χάφταρ, δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει την επικράτησή του στη διαμάχη με την κυβέρνηση της Τρίπολης, πρόσθεσε.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Abdel Bari Atwan, μιλώντας στο ίδιο ρωσικό δίκτυο, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη αποστολή ελληνικού στρατού στη Λιβύη θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για έναν «πόλεμο δια αντιπροσώπων» μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, καθώς η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατεύματα στην Τρίπολη. Σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο η σύγκρουση στο βόρεια Αφρική θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να διαιρέσει το ΝΑΤΟ, ακόμα και να σύρει τις υπερδυνάμεις σε αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ