Μία φιλοσοφία διαπραγμάτευσης «των πάντων» με την Τουρκία αποπνέει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και υποστηρίζεται από τον φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση Τύπο, ενώ φυσικά «πρώτο βιολί» στην γραμμή «τα τα βρούμε με την Τουρκία πάση θυσία με προσφυγή στην Χάγη χωρίς “κόκκινες” γραμμές», είναι η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη.

Ολα ξεκίνησαν από την κοινή «ρεαλιστική» πρόταση Ν.Μπακογιάννη και Ε.Βενιζέλου περί «προσφυγής των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη», μία εξέλιξη που φυσικά προϋποθέτει την υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η πρόταση Μπακογιάννη-Βενιζέλου είναι ένα από τα συνήθη «πυροτεχνήματα» των «εκτός χαρτοφυλακίου πολιτικών στελεχών» που «λένε και καμιά μ…ία για να περνά η ώρα», όπως περιγράφει και το γνωστό ανέκδοτο, αλλά αποδείχθηκε ότι κάθε άλλο παρά έτσι είναι: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στους Αγίους Αναργύρους την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε την Τουρκία να προσφύγουν από κοινού στην Χάγη με αντικείμενο την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ!

Ουσιαστικά επανέλαβε την πάγια ελληνική πρόταση για την υφαλοκρηπίδα που ξεκίνησε ως συζήτηση το 1976 στην συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας μεταξύ Κ.Καραμανλή και Μ.Ετσεβίτ, απλώς προσθέτοντας και την έννοια της ΑΟΖ που δεν υπήρχε τότε και η οποία ΑΟΖ, έτσι ή αλλιώς έπεται του καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

Και η οποία Χάγη αποτέλεσε διπλωματική ήττα για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία υποχώρησε την τελευταία στιγμή, δεν υπέγραψε συνυποσχετικό και τέσσερα χρόνια μετά, το 1980 το ΔΔΧ αποφάνθηκε ότι «Δεν την αφορά η διένεξη»!

Εν πάση περιπτώσει ο Κ.Μητσοτάκης επανήλθε και κατ’αρχήν αποδέχθηκε την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για δύο κορυφαία εθνικά ζητήματα.

Να θυμίσουμε ότι «Χάγη» σημαίνει ότι μερικοί δικαστές, με την όποιες απολήξεις και προσωπικές δεσμεύσεις και «υποχρεώσεις» τους εκτός της αιθούσης, δυνητικά θα αποφάσιζαν τι ήταν ελληνικό και τι τουρκικό στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο και την έκταση των οικονομικών ζωνών, υποθαλάσσιων ή μη, οι οποίες απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία του κάθε κράτους.

Για όποιον θεωρήσει ότι «καλύτερα η μη λύση από μια λύση που θα αποφασίσουν κάποιοι ξένοι για τέτοια, κορυφαία για την ύπαρξη του Ελληνισμού, ζητήματα», η απάντηση είναι: «Υπάρχουν και χειρότερα»!

Π.χ το να δεχθεί η Τουρκία την προσφυγή αυτή, αλλά να θέσει μέσα και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, της ασυμβατότητας των 6 ν.μ. των ΕΧΥ και των 10 ν.μ. του ΕΕΧ και φυσικά το κορυφαίο ζήτημα της ολικής εξαίρεσης του συμπλέγματος της Μεγίστης από τον ελληνικό εθνικό κορμό και της απορρόφησής του από την τουρκική ΑΟΖ!

Κάτι που αμέσως έπραξε η Αγκυρα, φυσικά: Την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της γείτονος Χ.Ακάρ, το πρωί της Παρασκευής ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος και το βράδυ της Παρασκευής η σειρά του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά όχι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αλλά για όλο το «πακέτο»

Σε δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι αναφέρει συγκεκριμένα πως «Δεν αποκλείουμε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οχι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αλλά και για το  ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας!

Το λογικό είναι να σταματήσει εδώ από ελληνική πλευράς, η ολέθρια συζήτηση για Χάγη. Θα σταματήσει; Κάθε άλλο!

Σε άρθρο του στην άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Τα Νέα” του συγκροτήματος Μαρινάκη, ο πρώην σύμβουλος του Κ.Σημίτη, καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, δημοσίευσε σειρά άρθρων στα οποία αναφέρει επί λέξει ότι: «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί να συζητήσει μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά η Χάγη είναι μονόδρομος και πρέπει να εμφανισθούμε όμως με μια ολοκληρωμένη σοβαρή προσέγγιση».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα πρέπει να δεχθούμε να συζητήσουμε στην Χάγη που «είναι μονόδρομος» και τα υπόλοιπα του τουρκικού «πακέτου»: Αποστρατικοποιήσεις νησιών Αιγαίου, εναέριο χώρο, Καστελόριζο κλπ.

Για όποιον αμφιβάλει γι αυτό που σχεδιάζεται, πάλι στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου από την στήλη του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή “με άλλο μάτι”, και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου»!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ξεκινά η ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών για έναρξη συζήτησης υποχώρησης της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ… στον 28ο Μεσημβρινό που περνά από την Ρόδο!

Για να «κατοχυρώσουμε την Ρόδο και την Λέρο»! Ή έτσι νομίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι που εκφράζει ο αρθρογράφος. Οτι η Τουρκία θα σταματήσει στην απορρόφηση του συμπλέγματος του Καστελόριζου!

Το ζήτημα είναι ότι η η τραγική, για τον Ελληνισμό. «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση Α.Τσίπρα στο Σκοπιανό ζήτημα (η βέβαιη επανεκλογή του VMRO τον Απρίλιο απλά θα διαλύσει και τα όποια ψίγματα «θετικών» προβλέψεων για την Ελλάδα από την εθνοκτόνο συμφωνία των Πρεσπών), άνοιξε την όρεξη στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους του «να τα βρούμε πάση θυσία με την Τουρκία».

Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο Α.Τσίπρας όχι απλά διασώθηκε πολιτικά, αλλά και κάποια στιγμή λογικά θα μπορέσει και πάλι να διεκδικήσει την εξουσία χάρη στο «γενναίο» 32% που του έδωσαν οι Ελληνες πολίτες τον περασμένο Ιούλιο,αλλά και μη υπαρχούσης καμίας αντίστασης στο εσωτερικό της χώρας, με ΗΠΑ και ΕΕ να «σπρώχνουν» προς τα εκεί, πραγματικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Χάγη «με όλα τα ζητήματα μέσα», μοιάζει «παιχνιδάκι»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ