Η Άγκυρα εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ του «τίτλους ιδιοκτησίας» των νησίδων ή τουλάχιστον ότι θεωρούν αυτοί «τίτλους ιδιοκτησίας».

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα Ίμια, αναρτήθηκε σημείωμα που τα καταχωρίζει διοικητικά στην Επαρχία Μούγλων, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στην εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ίμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932, ωστόσο οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν».

Για τις βραχονησίδες συγκεκριμένα αναρτήθηκε ότι η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες και καταγγέλλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947!

Το σημείωμα Ερτζιγές θίγει επίσης και το ζήτημα δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης αλλά και εναέριου χώρου.

Σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα ο Ερτζιγές, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» υπογραμμίζει ότι κάθε προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των έξι μιλίων από την πλευρά της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από την Τουρκία.

Θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο περιγράφεται ως ένα από τα «βασικά ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ορίζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα με βάση σειρά διεθνών συνθηκών «που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

Αυτό είναι το «πακέτο» με βάση το οποίο η Τουρκία θα διεκδικήσει να πάει την Ελλάδα προς εκδίκαση στην Χάγη. Θεωρητικά πρόκειται περί «άτυπου ενημερωτικού σημειώματος», το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και φέρει την υπογραφή του υψηλόβαθμου διπλωμάτη Τσαγατάι Ερτζιγές, διευθυντή Αεροπορίας και Ναυτιλίας του ΥΠΕΞ, ο οποίος είναι ο συντάκτης και των χαρτών που αποτυπώνουν τις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στην έκθεσή του ο Ερτζιγές υποστηρίζει ότι «η βασική πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί όλο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα, αψηφώντας τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας ως μιας παράκτιας χώρας».

Η Τουρκία ξέρει τι θέλει να διεκδικήσει-αρπάξει, το κακό είναι πως δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά. Στην Αθήνα ας μην γελιόνται, δεν θα πάει η Τουρκία στην Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Ξέρει ότι δεν θα μπορεί να πάρει αυτά που θέλει αν δεν αμφισβητήσει ελληνικό έδαφος και την αμφισβήτηση αυτή θέλει να την κάνει νόμιμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ