«Στον ωμό εκβιασμό του Ερντογάν, η Ελλάδα απαντά με πολύ προσεκτική φύλαξη των συνόρων», είπε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνει η Τουρκία, εμείς κινούμαστε σε συγκεκριμένους άξονες. Η κυβέρνηση απαντά με πολύ προσεκτική φύλαξη των συνόρων, τόσο των θαλασσίων όσο και των ηπειρωτικών. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ελέγχεται ξεχωριστά η περίπτωση του κάθε ανθρώπου που έρχεται και όποιος δεν δικαιούται να τύχει ανθρωπιστικής βοήθειας και ασύλου στη χώρα μας, επαναπροωθείται πίσω στη χώρα από την οποία ήρθε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε μιλήσει για την ταχεία απονομή ασύλου, για τις κλειστές δομές που προωθούμε άμεσα κι από κει και πέρα επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο»

«Απαραίτητη η αναθεώρηση του Δουβλίνου»

«Πρόκειται για ωμό εκβιασμό του Ερντογάν προς ολόκληρη την Ευρώπη και προς την Ελλάδα, που δείχνει ακριβώς ότι χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Αυτά τα έχουμε ήδη θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, εξηγώντας πώς η Τουρκία εκβιάζει μέσω του προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα θέτει συνεχώς το θέμα των μεγάλων προσφυγικών ροών υπόψιν της ΕΕ και θα το θέσει εκ νέου. Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα, τονίζοντας, όμως, ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να δείξει μια στάση αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, κάτι που, ως τώρα, δεν έχουμε δει από πάρα πολλά κράτη», όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, στο sputnik. 

Τέλος, ο κύριος Γκιουλέκας υπογράμμισε την αδυναμία υποδοχής νέων ροών στα νησιά του Αιγαίου: «Τα νησιά μας δεν μπορούν να δεχτούν ούτε έναν ακόμη πρόσφυγα. Προσπαθούμε να τα αποσυμφορήσουμε και να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και την καθημερινότητα φτιάχνοντας κλειστές δομές. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η τραγική εικόνα της Μόριας, ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ