Έβρος: Σε αποστολή για την αποκατάσταση της αλήθειας η ΕΥΠ
Κλιμάκια της ΕΥΠ κάνουν «φύλλο και φτερό» τις συνοριακές γραμμές του Έβρου, αναζητώντας στοιχεία για να ανατρέψουν τα fake news που διασπείρει η Τουρκία, έπειτα από προτροπή της κυβέρνησης Ερντογάν σε παράνομους μετανάστες να συγκεντρωθούν εκεί για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Σκοπός των Ελλήνων πρακτόρων είναι η καταρτίσουν φάκελο με στοιχεία, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες, προκειμένου αυτός να διαβιβαστεί στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ώστε να αντικρούσουν τα ψεύδη της Τουρκίας και μάλιστα με τρόπο επίσημο και αδιάσειστο, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Άλλωστε και όπως αναφέρουν άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, η ΕΥΠ είχε ενημερώσει εγκαίρως και μάλιστα μια εβδομάδα πριν την κυβέρνηση για τα σχέδια του «Σουλτάνου» Ερντογάν, όσων αφορά στις προθέσεις του να εξαπολύσει έναν υβριδικό πόλεμο σε βάρος της χώρας μας, με «αιχμή του δόρατος» κατατρεγμένους ανθρώπους που ψάχνουν μια χαραμάδα ελπίδας για αξιοπρεπή ζωή.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Ερντογάν να στείλει στα σύνορα δύστυχους μετανάστες και πρόσφυγες και άμεσα έκλεισε τα σύνορα, με ενισχυμένες δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας.
Τα fake news της Τουρκίας
Από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκε, με ευθύνη της Τουρκίας, η κρίση στα σύνορα του Έβρου, η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε τις κατηγορίες για νεκρούς από την πλευρά των αλλοδαπών, ισχυριζόμενη πως δέχθηκαν πισώπλατα πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων.
Μάλιστα παρουσίασαν και σχετικά βίντεο όσων αφορά έναν νεαρό Σύρο, που δέχθηκε πυρά στο λαιμό και την πλάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Επίσης από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, με τρόπο επίσημο, διέψευσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα το συμβάν, κάνοντας λόγο για Fake News.
Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις και όταν έχεις έναν νεκρό σε διασυνοριακό επεισόδιο, ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα, εγκεκριμένα από την διεθνή αστυνομική πρακτική και συνεργασία. Ποια είναι αυτά, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ;
Η τουρκική αστυνομία λοιπόν στα πλαίσια της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ κρατών, που άλλωστε έχει υπογράψει, θα έπρεπε να διατάξει νεκροψία – νεκροτομή, ενώ παράλληλα στην περίπτωση που βρεθεί βολίδα από τη σφαίρα που φέρεται να χτυπήθηκε το «θύμα», να πραγματοποιήσει βαλλιστική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί το διαμέτρημα και το είδος του όπλου από το οποίο βλήθηκε η βολίδα.
Παράλληλα έπρεπε να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να καταγραφεί η πορεία της βολίδας, σε σχέση με το θανατηφόρο τραύμα που, όπως υποστηρίζεται, φέρει ο πρόσφυγας.
Στη συνέχεια και όταν όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και από τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις πως η βολίδα εξαπολύθηκε από την άλλη πλευρά των συνόρων, να συνταχθεί φάκελος οποίος θα διαβιβαστεί στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να αναζητηθεί ο δράστης και στην περίπτωση που βρεθεί να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Τουρκία.
Τίποτε απ’ ό,τι προβλέπεται λοιπόν στο πρωτόκολλο διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, δεν ακολουθήθηκε από την τουρκική πλευρά, παρά μόνο μια δημοσιοποίηση του γεγονότος, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η παραμικρή έρευνα για την συγκέντρωση αδιάσειστων στοιχείων. Εκτός βέβαια και αν δεν υπάρχουν όπως όλα δείχνουν.