Άλλη μια επιβεβαίωση του pronews.gr έρχεται από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών EastMed και τον συντονιστή του Jonathan Constantine, οι οποίοι βλεπουν αντιπαράθεση με την Τουρκία μέχρι το Πάσχα και εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Σημειώνεται ότι «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο βλέπει και η γερμανική εφημερίδα Bild στηρίζοντας αυτό που είχε αποκαλύψει από χτες το μεσημέρι το pronews.gr, ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την κρίση με τον κορωνοϊό για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένοπλη σύρραξη τις δύο χώρες.

Η ανάλυση μάλιστα συμφωνεί με την εκτίμηση του pronews.gr ότι θα υπάρξει παραπλανητική ενέργεια στον Έβρο με κύρια τουρκική ενέργεια στο Αιγαίο. Αναφέρει επίσης κάτι πολύ σημαντικό.

Η Ελλάδα λόγω κορωνοϊού θα λάβει οικονομική βοήθεια από Βερολίνο-Βρυξέλλες αλλά θα της απαιτηθεί για αυτή την βοήθεια να κάτσει «φρόνιμα» στις τουρκικές προκλήσεις!

Μάλιστα θεωρεί πως πολύ δύσκολα ο Κ.Μητσοτάκης θα μπορέσει να απαντήσει ανάλογα στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες λόγω της φιλοτουρκικής στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία.

Πάντως όλες οι αναλύσεις δείχνουν ένα πράγμα: Ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να προκαλέσει μείζονα κρίση στο Αιγαίου και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εάν αυτό αλλάξει θα είναι από αστάθμητους παράγοντες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει στην Τουρκία σε ότι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την κρίση του κορωνοϊού για την προώθηση των σχεδιασμών της κατά της Ελλάδας, αλλά φαίνεται ότι όντως η πανδημία αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας»: Εκτός του ότι αποσυνθέτει σταδιακά τον εσωτερικό κοινωνικό ιστό και διαλύει τον κρατικό Προϋπολογισμό (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων – όλα «παγώσει» μέχρι νεωτέρας), θα εξαλείψει τον «τουριστικό παράγοντα».

Ποιος είναι αυτός; Ανέκαθεν από Απρίλιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τα κύματα των τουριστών που κατέκλυζαν τις δύο πλευρές του Αιγαίου αποτελούσαν έναν ανασταλτικό παράγοντα για τυχόν μείζονα ενέργεια, για πολλούς και διάφορους λόγους που ξεκινούσαν από την οικονομική ζημιά της Τουρκίας και έφθαναν μέχρι τις αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης στην διάρκεια επιχειρήσεων, της τουριστικής μάζας, πράγμα που θα σήμαινε εμπλοκή των χωρών τους κλπ κλπ.

Τώρα, αυτό δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει για το 2020, άρα… καθαρό το πεδίο.

Η πρώτη «κορυφή» της τουρκικής κίνησης θα γίνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ηδη έφτασε χθες στην Τουρκία το τρίτο γεωτρητικό σκάφος που αγόρασε η Άγκυρα τον περασμένο μήνα, το «Κανουνί». Αγοράστηκε σε δημοπρασία από τη Βρετανία.

Ποια η ιδιαιτερότητα του «Κανουνί»: Έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων, την μεγαλύτερη από τα άλλα δύο τουρκικά γεωτρύπανα.

Ευτυχώς το 35μελές προσωπικό, λόγω Βρετανίας, τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα και θα παραμείνει στο σκάφος για 14 ημέρες. Μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας, θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του σκάφους.

Μόνο εάν συμβούν «πράγματα και θαύματα» και στην Τουρκία λόγω κορωνοϊού, μπορεί να υπάρξει αλλαγή σχεδιασμών.

Σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα , Republicans Overseas Hellenic Chapter:

«Καταγράφουμε και αξιολογούμε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με μεγάλη προσοχή τους τελευταίους μήνες. Είχαμε προβλέψει την ακριβή ημερομηνία (με στατιστικό λάθος – /+ 2 ημέρες) της έναρξης των υβριδικών επιθέσεων (εννοεί τις οργανωμένες επιθέσεις αλλοδαπών στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο), ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2020 και είχαμε αναφέρει τα επερχόμενα γεγονότα στη διάσκεψη EastMed Energy Security Conference του Νοεμβρίου 2019. Έκτοτε, προβάλλουμε μοντέλα της επακόλουθης κλιμάκωσης.

Με βάση τη προπαγάνδα στην Τουρκία από τη διοίκηση του Ερντογάν που ζητά τη “λύση” των “τουρκο-ελληνικών υποθέσεων”, τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και τις επιθετικές ενέργειες από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις , προβλέπουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν από τον εορτασμό του ελληνικού Πάσχα, θα προκύψει ένας νέος γύρος επιθετικότητας, πιθανώς στη νότια περιοχή του Αιγαίου, ανάμεσα στα νησιά Κρήτη και Καστελόριζο, το οποίο είναι ουσιαστικά ο βασικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για την επιτυχία του σχεδίου “Γαλάζια Πατρίδα” (εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το Ινστιτούτο αναφέρεται στο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αρπάζει η Τουρκία από την Ελλάδα με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου).

Τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν το έργο του EastMed και την ακύρωση όλων των μορφών στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Σημειώνουμε ότι η πρόβλεψη μας περιλαμβάνει μια τριπλή κλιμάκωση, μία στην περιοχή του Έβρου, μια δεύτερη στο Κεντρικό Αιγαίο με κύριο στόχο όμως το Νότιο Αιγαίο.
Η Ελλάδα υπόκειται σε μεγάλη πίεση από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα για να αποδεχθεί έναν “συμβιβασμό” με την Τουρκία, καθώς όλες οι προαναφερθείσες χώρες φοβούνται ότι η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών και ελληνοισραηλινών σχέσεων είναι επιζήμια για τα δικά τους συμφέροντα. 

Η Γερμανία ενεργεί ως χώρα-κλειδί για τη συνεχή πίεση προς την Ελλάδα με τους βαρείς όρους που επέβαλλε για το χρέος της Ελλάδας.

Η άφιξη του Covid-19 στην Ελλάδα είναι επίσης “όπλο” κατά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ πιθανότατα θα έχει κόστος για την Ελλάδα που θα πρέπει να παραιτηθεί από τις θέσεις της για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ωστόσο θα είναι μια πολύ σκληρή απόφαση για τους Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων (περίπου 90%) αντιτίθεται σε κάθε συμβιβασμό σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Ελληνική αντίδραση στα δύο τελευταία σοβαρά επεισόδια, δηλαδή την εισβολή δύο τουρκικών αεροσκαφών F-16, με Πακιστανούς πιλότους στον Έβρο και ο η σκόπιμη προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή ,ήταν στην γραμμή της ΕΕ περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.

Παρόλο που προβλέπουμε την άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης , δεν είμαστε σίγουροι για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αν η κλιμάκωση είναι “ήπια” ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να την αντιμετωπίσει , αλλά σε καμία περίπτωση με τη χρήση “ισχυρής βίας”.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει με μεγάλη ένταση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφύγει τη σύγκρουση και θα συμφωνήσει με τους όρους που θα υπαγορεύσει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ενεργεί ως «διαμεσολαβητής». 

Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα “στο σφυρί και τον άκμονα”, με το σφυρί να είναι η πίεση της ηγεσίας της ΕΕ, και ο άκμονας το κόμμα του, όπου θα αναμένονται μαζικές παραιτήσεις που θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην πτώση του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο σήμερα είναι μακράν πρώτο στις δημοσκοπήσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ