Τουρκικά ΜΜΕ μετά την επίσκεψη Στεφανή στην Πλατή: «Το νησί τελεί υπό ελληνική κατάληψη» (φώτο)
Την έντονη ενόχλησή και ανησυχία του για την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στο νησί Πλάτη στις 14 Μαρτίου εκφράζει σήμερα ο αντιπολιτευτικός τύπος στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, το νησί Πλάτη τελεί «υπό ελληνική κατάληψη» και την ευθύνη φέρει η παρούσα κυβέρνηση Ερντογάν.
«Κατέλαβαν την βραχονησίδα που έσωσε ο Ετζεβίτ», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου για την Πλάτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την επαρχία Μούγλα της Τουρκίας.
Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αλκιβιάδη Στεφανή και αναφέρει ότι επάνω στη βραχονησίδα είναι χτισμένη μία εκκλησία, στην οποία κυματίζει μια ελληνική σημαία.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, η Πλάτη δεν υπόκειται στο καθεστώς των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, καθώς δεν παραχωρήθηκε στην Ιταλία με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αλλά ούτε και δόθηκε η κυριαρχία της στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Παρισιού το 1947.
«Τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η Ελλάδα προσπάθησε να κατασκευάσει το 1999 λιμάνι στην Πλάτη, αλλά η κυβέρνηση Ετζεβίτ αντέδρασε έντονα, καλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλη Χρηστίδη, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να τον προειδοποιήσει», όπως αναφέρεται.
Ο Ετζεβίτ, σύμφωνα με την εφημερίδα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Αθήνας «απαράδεκτη», και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατό να χάσουμε τα δικαιώματα που έχουμε επί της βραχονησίδας Πλάτη». Ενώ κι ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, Χιουσείν Κιβρίκογλου, είχε απειλήσει ακόμη και με… Ίμια, αν η Ελλάδα προχωρήσει στα σχέδιά της. «Θα γίνει το ίδιο με αυτό που συνέβη πριν από 3-4 χρόνια. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειαστεί», είχε πει.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την «Σοζτζού», μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ετζεβίτ έκανε πίσω το 1999, αλλά το 2006 δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν την κατασκευή μιας εκκλησίας και ενός οικήματος στην προβλήτα της βραχονησίδας.
«Με την επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού, Αλκιβιάδη Στεφανή στην Πλάτη της Μούγλα στις 14 Μαρτίου 2020, αποκαλύφθηκε πλέον η κατάληψη της βραχονησίδας από την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.