Μια άκρως επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα, χτες, Τρίτη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων και το κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας με την οποία κατηγορεί τους Έλληνες Πόντιους (και γενικά όλους τους Έλληνες) ως «ρατσιστές που δεν πήραν το μάθημά τους».

Μας απειλούν δηλαδή μαζικά, ότι πρέπει να «ξανατιμωρηθούμε».

Την δε Γενοκτονία την «μετέτρεψε» σε έναρξη του πολέμου της τουρκικής «Ανεξαρτησίας» και κατηγορεί την Ελλάδα για «εγκλήματα» πολέμου κατά την αποβίβαση του ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία.

Προχωράει σε μια καταφανή παραχάραξη της Ιστορίας εμφανίζοντας τον θύτη ως «θύμα». Για το γεγονός ότι η Τουρκία συμμετείχε στον Α΄ΠΠ στο πλευρό των «κεντρικών αυτοκρατορικών δυνάμεων» δεν αναφέρεται τίποτα.

«Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι “είναι η τιμή ενός έθνους”. Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στο Twitter.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλάει για «παραλήρημα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και κατηγορεί την Ελλάδα για θηριωδίες κατά την επέλαση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα.

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μόνο μία ημέρα γιορτής για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Μια τέτοια μέρα οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα» προσθέτει.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι «μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή».

Συνεχίζοντας τις βολές κατά της Ελλάδας, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει:

«Η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

Και καταλήγει:

«Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα.

Η Ελλάδα που επιμένει να αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, το να λάβει τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ