Πρόταση του Τούρκου υπουργού Τουρισμού στον Έλληνα ομόλογό του Χ.Θεοχάρη: «Να κάνουμε κοινή καμπάνια για το Αιγαίο»
Πρόταση για «κοινή τουριστική καμπάνια στο Αιγαίο» έκανε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Έλληνα ομόλογό του Χάρη Θεοχάρη.
Στην τηλεφωνική συνομιλία τονίστηκε πως η θάλασσα του Αιγαίου θα μπορούσε να προβληθεί ως ένας ασφαλής προορισμός.
Στην τηλεφωνική συνομιλία αναφέρθηκε πως ο αριθμός των κρουσμάτων βελτιώθηκε πολύ σύντομα και στις δύο χώρες και ότι οι χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες συνοριακές πύλες θα μπορούσαν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου, ενώ τέθηκε στο τραπέζι ως πρόταση να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινή διαφημιστική καμπάνια για το Αιγαίο.
Αν τυχόν γινόταν δεκτή αυτή η πρόταση ουσιαστικά δημιουργείται ένας ενιαίος εμπορικός χώρος Ελλάδας-Τουρκίας λίγες ώρες αφότου δημοσιεύθηκε χάρτης από τουρκική φιλοερντογανική εφημερίδα που έδειχνε ως «τουρκικό έδαφος» την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο και σχεδόν όλη την ελληνική Θράκη.
Στη Τουρκία, μετά από την – αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία- ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 35 δισ. δολ. με Βρετανία, Ιαπωνία και Κατάρ, επικρατεί τεράστια ευφορία και πλέον δεν κρύβουν ότι έρχεται η επόμενη κίνηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδος.
Μια αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν μέγιστο λάθος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χάρτης δημοσιοποιήθηκε στο twitter της εφημερίδας Γενί Ακίτ σε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία εξέπληξε όλο τον κόσμο! Η οικονομική επίθεση αποκρούστηκε».
Δηλαδή συνδέουν άμεσα την επίλυση του οικονομικού ζητήματος που αντιμετώπισε η χώρα εν μέσω κορωνοϊού με τα επιθετικά σχέδια να μην παγώνουν, αλλά το αντίθετο να εξελίσσονται κανονικά σε όλο το εύρος των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Άγκυρας.
Φυσικά δεν είναι καθόλου άσχετο το γεγονός ότι ο χάρτης επικεντρώνεται στις τρεις αυτές περιοχές όπου το μουσουλμανικό στοιχείο αποτελεί ποσοστό επί του πληθυσμού από 30%-50%.
Στην μεν δυτική Θράκη, λόγω των μουσουλμανικών μειονοτήτων και σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, λόγω της αλλαγής της πληθυσμιακής σύνθεσης από τις δεκάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών που πλέον είναι μόνιμα εγκαταστημένοι εκεί.
Ότι πρέπει για την αναθεώρηση των συνόρων και της Συνθήκης της Λωζάνης και την αρπαγή ελληνικού εδάφους. Άλλωστε μια κοινή τουριστική καμπάνια θα εμφάνιζε τις δύο χώρες σαν… όμοιες στα «μάτια» των ξένων.
Το τελευταίο πράγμα που θα μας έλειπε θα ήταν μια τουριστική και άρα οικονομική «συνεκμετάλλευση». Ελπίζουμε να το έχουν καταλάβει αυτό στην κυβέρνηση.