Την διαμεσολάβηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για «να τα βρούμε στην ΑΟΖ»(!) προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το πότε μια τέτοια διαμεσολάβηση συμφωνήθηκε, και με ποιους;  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον  Ιταλό ομόλογό του στην Άγκυρα ουσιαστικά προανήγγειλε μια τέτοια ιταλική διαμεσολαβητική προσπάθεια:

«Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα.

Το καλωσορίζουμε αυτό.

Επειδή η Ιταλία ήταν ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί». υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου για να συνεχίσει:

«Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας», για να συμπληρώσει:

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν.

Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων.

Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο».

Σε ότι αφορά το παρασκήνιο μπορούν να συμβαίνουν τρία ενδεχόμενα:

Α) Ο Ντι Μάιο πρότεινε στον Τσαβούσογλου τις υπηρεσίες του και εκείνος δέχτηκε για να βρεθεί μια λύση στα θέματα τριβής με την Ελλάδα, χωρίς να έχει ενημερώσει την Αθήνα.

Β) Η Τουρκία πρότεινε στον  Ντι Μάιο και αυτός δέχτηκε να μεταφέρει πρόταση διαλόγου στην Ελλάδα.

Γ) Ο Ντι Μάιο μετέφερε κρυφίως, όπως θα του ζητήθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ  πρόταση της Αθήνας για διαμεσολάβηση της Ιταλίας και διάλογο για ΑΟΖ με την Τουρκία.

Το πλέον πιθανό σενάριο φαντάζει το τρίτο, κάτι που σημαίνει πως όλα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού εδώ για την υπογραφή της ΑΟΖ.  

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πάμε για διαμοιρασμό της ΑΟΖ και σειρά εθνικών παραχωρήσεων στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ