Δεν είναι μόνο η προκλητικότητα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της γείτονος που έχουν ξεκινήσει εκστρατεία σε 55 επαρχίες της Τουρκίας για να μαζέψουν υπογραφές, ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφιά ως τζαμί. 

Την ίδια ώρα, Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν άκρως προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ξεκάθαρα πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα έχουν στηθεί σε 55 επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές. 

“Η Αγιά Σοφιά είναι το δώρο του Μωάμεθ του Πορθητή στους μουσουλμάνους. Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει για προσευχή και να μπορούν να προσεύχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο”, υποστηρίζει ο Χουσεΐν Οζτούρκ, υπεύθυνος ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη. 

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, σε συνέντευξη του στο Kanal 24, δήλωσε:  “Η Αγιά Σοφιά μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του”, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

“Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή λέμε “πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας”” δήλωσε και έκανε λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος.

“Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί”.

“Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα”, επισήμανε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

“Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού”, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ