Η Αθήνα κινήθηκε τις τελευταίες ώρες στο «τρίγωνο» Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας, με το Oruc Reis να βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το μήνυμα της κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η διπλωματία θέλει χρόνο να μιλήσει υπάρχουν ακόμα πολλά διπλωματικά βήματα να γίνουν, αλλά το μήνυμα της Αθήνας στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα με ό,τι συμβαίνει.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η υπεύθυνη του γραφείου Θεμάτων ΕΕ της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Δεν είναι επίσης τυχαία η μετάβαση Δένδια στο Ισραήλ και το ραντεβού με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με δεδομένες τις πολύ στενές σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, η Ουάσινγκτον δια της Ιερουσαλήμ μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ειδικά στο οικονομικό πεδίο.

Εξάλλου, στη συνάντηση της Παρασκευής του κ. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ημερών. Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στις 4μμ περιμένουμε στήριξη από Γαλλία και Αυστρία. Δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταιών ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα ζήτημα κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι το ελληνογαλλικό μήνυμα αποτροπής στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, αιφνιδίασε και ενόχλησε τους γείτονες.

Η άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν τις προηγούμενες ώρες το Ορούτς Ρέις, δηλαδή στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex. Τα γαλλικά πολεμικά πλοία και οι ελληνικές φρεγάτες πραγματοποίησαν σύνθετα σενάρια και πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, ενώ τα γαλλικά μαχητικά Rafale απογειώθηκαν από την Κύπρο και πέρασαν πάνω από την περιοχή της παράνομης Navtex για να πάνε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Η Άγκυρα ενοχλήθηκε και για τον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, μέσα μόνο λίγες ώρες, ενώ τα γαλλικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή, και δεν αποκλείεται να δούμε νέες κοινές ασκήσεις.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά έχει πλέον στραμμένα πάνω του και τα γαλλικά βλέμματα.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμετ Ζάκι με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Κατά τη συνομιλία υπογραμμίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπογραμμίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και η επιδίωξη των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε επίσης η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες μέρες και αιγυπτιακή παρουσία στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ