Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, η Τουρκία ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο και το τρίτο της πλωτό γεωτρύπανο, το «Κανουνί», το οποίο επί του παρόντος  βρίσκεται αγκυροβολημένο στην περιοχή της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.

Λόγω του covid-19, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παρέμενε στο σκάφος.

Το «Κανουνί» έφτασε τον Μάρτιο, στο λιμάνι της Μερσίνας, προερχόμενο από τη Βρετανία, όπου είχε γίνει η αγορά του μέσω δημοπρασίας.

Αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια.Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας.Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο  έτος ναυπήγησης το 2012.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το νέο γεωτρύπανο επρόκειτο να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν και κατά πόσο δύναται το «Κανουνί» να πραγματοποιήσει θαλάσσια έρευνα, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού κόστους αγοράς του.

Επίσης γιατί η Ελλάδα δεν προβαίνει σε ανάλογη κίνηση αγοράς πλωτού γεωτρύπανου, εφαρμόζοντας κατά γράμμα αυτό που κάνει η Τουρκία στην Α. Μεσόγειο; Το γεωτρύπανο μας συνοδεία Ελληνικών και ενδεχομένως και Γαλλικών πολεμικών πλοίων να διεξήγαγε τις δικές του έρευνες, Τι θα έκανε τότε η Τουρκία; Θέματα προς διερεύνηση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ