Νότια της Ρόδου και επί του 28ου Μεσημβρινού πλέει και εκτελεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis με κατεύθυνση νοτιοδυτική προς την Κρήτη.

Ο στολίσκος που το συνοδεύει, μαζί με το ερευνητικό είναι έτοιμα να εισέλθουν στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή ανακηρύχθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το τουρκικό διαδίκτυο τόσο το τουρκικό σκάφος όσο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν αναμένουν την έκδοση νέας NAVTEX, πιθανότατα αύριο.  defencenet.gr

Eίναι πλέον σαφές ότι το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ATR-72-600 TMUA, με διακριτικό MARTI55 (κωδ. TCB701), που απογειώθηκε από τη βάση του Νταλαμάν και πραγματοποίησε πτήση νότια του νησιού της Ρόδου, μέχρι ανατολικά του νησιού της Καρπάθου, εκτελούσε αποστολή διερεύνησης τυχόν απειλών από ελληνικά υποβρύχια στην περιοχή και λειτούργησε ως προπομπός του Oruc Reis.

Όπως φαίνεται και από τον κατωτέρω χάρτη το Oruc Reis και ο τουρκικός Στόλος των τεσσάρων φρεγατών, τεσσάρων κορβετών και δύο βοηθητικών εισέρχεται στην λεγόμενη «νέα περιοχή ερευνών» που εντελώς τυχαία είναι η περιοχή που ανακήρυξε ως ΑΟΖ η Ελλάδα στην πρόσφατη συμφωνία της με την Αίγυπτο.

Αν δεν αντιδράσει η Ελλάδα, ουσιαστικά καταργείται de facto η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Θα τολμήσει η Αθήνα να κάνει πράξη τις δηλώσεις της; defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ