Η Άγκυρα προανήγγειλε την παραβίαση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ καθώς προχώρησε σε ανακοίνωση ερευνών νοτίως της Κρήτης, δια στόματος του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Συγκεκριμένα είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

Παράλληλα, ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας τόνισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Μέχρι τώρα η Άγκυρα με τις παράνομες NAVTEX τις οποίες έχει εκδώσει, παραβιάζει μεν την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά όχι την οριοθετημένη από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου περιοχή μετά την Ρόδο και νότια της Κρήτης.

Το απέφευγε διότι από την συμφωνία εμπλέκεται και η Αίγυπτος ως έχουσα έννομα συμφέροντα (το Κάιρο κερδίζει το «υπόλοιπο» του υπερ-κοιτάσματος «Ζορ»).

Μετά το χθεσινό κοινό καταδικαστικό ανακοινωθέν κατά της Τουρκίας από Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο, η Άγκυρα δείχνει να θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές Καΐρου και Αθηνών.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ελλάδα στην περίπτωση που θα ξεκινήσει έρευνες η Τουρκία σε μια περιοχή στην οποία έχει ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί με διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο η ΑΟΖ;

Εκεί οι όποιες δικαιολογίες τυπικού χαρακτήρα παύουν να υφίστανται…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ