Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν και η «σεισμόπληκτη» ελληνική διπλωματία
Αφορμή έψαχνε και του δόθηκε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χρόνο «ρεκόρ» πήρε τηλέφωνο τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης στην ομολογουμένως τραγωδία που έπληξε την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα την Σμύρνη.
Όπως ανέφερε ο ίδιος:
«Πριν λίγο κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να του μεταδώσω τα συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που χτύπησε και τις δυο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο» έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, των σκαφών του τουρκικού Ναυτικού, οι δηλώσεις ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και γεωτρήσεις ίσως και κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη όλα αυτά είναι απλά «διαφορές» της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τον Κ.Μητσοτάκη.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση σε τρεις περιπτώσεις έσπευσε να επικοινωνήσει πρώτη με την Άγκυρα, σε ένα δείγμα δουλοπρέπειες.
Έτσι πριν της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, είχαν προηγηθεί το τηλεφώνημα της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή στον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν και η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια στον Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Κανείς δεν είπε πως στην όντως τραγωδία που έπληξε την Τουρκία, αλλά και τη Σάμο με τα δύο νεκρά παιδιά, δεν έπρεπε η Ελλάδα να εκφράσει την λύπη της στην τουρκική κυβέρνηση.
Φυσικά και επιβαλλόταν. Ένα τηλεφώνημα ή τηλεγράφημα του ελληνικού ΥΠΕΞ στο αντίστοιχο τουρκικό θα ήταν αρκετό.
Η τριπλή όμως αυτή επικοινωνία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ (ακόμη καλά-καλά δεν έχει κατακάτσει η σκόνη από την σεισμόπληκτη Σμύρνη) πραγματικά μας αφήνει άφωνους.
Τέτοια αντανακλαστικά δεν είχε επιδείξει η Ελλάδα ούτε το 1999 με τον καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Κράτη τα οποία σέβονται τον εαυτό τους και την εθνική τους αξιοπρέπεια όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εξέφρασαν όπως ορίζουν οι κανόνες των διεθνών σχέσεων τη λύπη τους αλλά μέσω ενός tweet όπως έκανε η Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υποσχέθηκε και βοήθεια στην Τουρκία εάν την ζητήσει.
Δεν πήρε όμως ο Μακρόν τηλέφωνο τον Ενρτογάν!
Μήπως πήρε ο Κύπριος πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης τηλέφωνο τον Ερντογάν; Μήπως ο υπουργός Εξωτερικών του τον Τσαβούσογλου;
Ακόμη και η μικρή Κύπρος φαίνεται πως έχει αποθέματα εθνικής αξιοπρέπειας που δεν διαθέτει η Αθήνα.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, να επαναλάβουμε ότι τα συλλυπητήρια και η επίδειξη αλληλεγγύης σε μια δοκιμαζόμενη χώρα έπρεπε να υπάρξουν.
Όχι όμως έτσι, όχι τόσο με τόση δουλοπρέπεια.
Γιατί τι ελπίζει η «σεισμόπληκτη» ελληνική εξωτερική πολιτική από αυτή την τριπλή «επίθεση» φιλίας;
Ότι θα αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα; Ότι θα σταματήσουν οι απειλές κατάληψης ελληνικών νησιών; Ότι οι Τούρκοι θα μείνουν μακριά από το Καστελόριζο ή την Κρήτη;
Πραγματικά θα θέλαμε να ξέρουμε.