Απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στην αποστολή των ελληνικών Patriot PAC-3 στην Σαουδική Αραβία
Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους του τουρκικού Ναυτικού “Τσεσμέ” στο Αιγαίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το πρόσχημα της διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών, επιβεβαιώνει αυτό που είχε γράψει το pronews.gr τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μέχρι τον Μάρτιο θα είχαμε κρίση στο Αιγαίο και πιθανότητα ακόμα και γεώτρησης μέχρι το καλοκαίρι.
Με το “Τσεσμέ” η Άγκυρα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα αλλά και σε όλους τους τρίτους ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την αποδοχή των τουρκικών θέσεων.
Η Τουρκία θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι «επιχειρεί να υπενθυμίσει τις θέσεις της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να έχουν πάνω από 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης», αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Η Τουρκία προχωρά σε έρευνες εγγύτερα του ελληνικού ηπειρωτικού χώρου, παρά του… τουρκικού (!) ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της στα νησιά..
Αλλά η Αθήνα εξακολουθεί να είναι στο κόσμο της: Φοβική, περιμένει από τους ξένους να την σώσουν, καθυστερεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχει υποστεί «εγκεφαλικό» από τα συνεχή εσωτερικά σκάνδαλα των οποίων πλέον οι φλόγες από την πυρκαγιά ΛΙγνάδη «γλύφουν» το Μαξίμου και έφτασε ο Ν.Δένδιας να υποστηρίζει ότι θα στείλει τους Patriot στην Σαουδική Αραβία, ενώ πλέον έχει αλλάξει όλο το σκηνικό στο τρίγωνο Ελλάδα-ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία με την Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει το Ριάντ ως «εχθρικό απολυταρχικό καθεστώς».
Προχθές ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot PAC-3 στη Σαουδική Αραβία.
Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, ότι και να λέει ο Ν.Δένδιας, που προφανώς ήθελε να καθησυχάσει τους Σαουδάραβες.
Το σύστημα Patriot είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003.
Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιομέτρων και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χιλιόμετρα, ενώ αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα.
Οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι ΗΠΑ, με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν αλλάξει εντελώς την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την μεταφορά των Patrioti και πλέον δεν θεωρούν τους Χούτι, για την αντιμετώπιση των οποίων προορίζονται ότι αποτελούν «τρομοκρατική απειλή».
Πολύ περισσότερο για ένα καθεστώς το οποίο θεωρούν «απολυταρχικό», όπως αυτό του Ριάντ. Όλα αυτά, πέρα και εκτός των επιχειρημάτων ότι είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσης με τη Τουρκία να δοθεί στην Σαουδική Αραβία μία από τις έξι συστοιχίες Patriot PAC-3 Με υποτιθέμενο οικονομικό αντάλλαγμα την ανανέωση του ορίου ζωής των βλημάτων PAC-2 που εφέτος λήγουν.
Αν «στραβώσει» κάτι με τη Τουρκία και οι Patriot βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία, «ουρά» θα κάνουν για το εδώλιο του κατηγορουμένου όσοι έχουν υπογράψει για την μεταφορά τους εκεί.
Στην υπόθεση αποστολής της συστοιχίες εμπλέκεται και το Ισραήλ ή για να είμαστε ακριβέστεροι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου. Μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου, στο Ισραήλ, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.