Μ.Τσαβούσογλου: Ζήτησε διάλογο άνευ όρων για το Αιγαίο & η κυβέρνηση ανησύχησε για το Ακούγιου
Την όδευση σε άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία φαίνεται πως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για ανάγκη διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις, η πάγια δηλαδή τουρκική θέση για την διαπραγμάτευση όλου του Αιγαίου, χωρίς ο Ν.Δένδιας να απαντήσει ότι το μόνο θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.
Ο Ν.Δένδιας μίλησε για την ανάγκη «διαλόγου» βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά το μόνο ζήτημα που είναι προς επίλυση είναι αυτό τη υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο.
Ο Έλληνας υπουργός δεν αναφέρθηκε στις τουρκικές απειλές για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, δεν αναφέρθηκε για τους επίσημους τουρκικούς χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» που δείχνουν το μισό Αιγαίο τουρκικό, δεν είπε τίποτα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα φ.α. εντός της
Παρ΄όλα αυτά την επικράτηση ενός «εξαιρετικού» κλίματος στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με Κ.Μητσοτάκη και Ν.Δένδια προσπαθούν να «διαρρεόσουν» διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα χαμόγελα και οι αγκαλιές βέβαια περίσσεψαν εχθές και κανείς δεν αμφιβάλει ότι κάτι ανάλογο θα συνέβη και σήμερα. Ήταν όμως αυτά ικανοποιητικά για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απειλούνται από την Τουρκία;
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι διπλωματικές «πηγές» ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, «ξεχνώντας» να πει πως τα μόνα θέματα που έχουμε εκκρεμή είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας φέρεται να υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φέρεται επισήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο, αλλά είναι αμφίβολο εάν χρησιμοποίησε αυτές ακριβώς τις λέξεις ή έθεσε το θέμα «εξ απαλών ονύχων.»
Όπως θεωρούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
Μόνο που δεν είναι ορισμένη “κύκλοι” αλλά το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής.
Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό οι διπλωματικές πηγές.
Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.
Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.
Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, αναφέρουν συγκεκριμένα και προσθέτουν πως ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.
Επισήμανε δε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.